Applications

143 metalen onderdelen F1 racewagen geprint op MetalFab1

Ook Alfa Romeo Racing Orlen heeft deze week de nieuwe F1 wagen gepresenteerd. Hierin zitten liefst 143 metalen onderdelen die Sauber Engineering heeft geproduceerd op een van de vier MetalFab1 AM systemen waar de Zwitserse onderneming over beschikt.


Het Alfa Romeo Racing Orlen F1 team zet Additive Manufacturing inmiddels voor veel meer in dan snelle designiteraties maken, zoals Christoph Hansen van Sauber Motorsport nog zei bij de levering van het eerste AM systeem van de Nederlandse fabrikant. Inmiddels staan er vier systemen van Additive Industries, waarom dus eindonderdelen voor de nieuwe F1 racewagen worden geprint.

Uiteenlopende materialen en toepassingen

Van deze 143 onderdelen, zijn er 58 gemaakt van titanium, 19 van een high performance aluminiumlegering en 66 van AlSi10Mg. Je vindt de onderdelen op verschillende plaatsen in de racewagen, waarmee Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi dit jaar onder andere op het circuit van Zandvoort gaan rijden. Van inzetstukken in het chassis voor koelleidingen tot en met safety onderdelen voor de carrosserie tot en met lichtgewicht afdekkappen, overal waar het bijdraagt aan de prestaties van de C39 worden onderdelen 3D geprint. Behalve dat de onderdelen door de designvrijheid van 3D printen vaak beter presteren, is het engineeringteam er bovendien in geslaagd om dankzij Additive Manufacturing minimaal twee procent gewicht te besparen. En dat is in de F1 racewereld een wezenlijke factor voor betere raceresultaten.

Hier kun je meer lezen over de 3D metaalprintactiviteiten op de MetalFab1 bij Sauber Engineering

Back to top button