Technology

Maakt de TIME-machine de producerende industrie overbodig?

Met meer dan 700 deelnemers is de online editie van Additive World de best bezochte editie tot nog toe. De deelnemers hoorden professor Ian Gibson van Fraunhofer Project Center het meest spectaculaire vergezicht voor additive manufacturing schetsen: de producerende industrie zoals we die nu kennen, zal verdwijnen. “In de toekomst hebben we technologieën die on demand onderdelen maken, gedistribueerd. Zoals in Star Trek.”


Additive Industries moest vanwege het Coronavirus dit jaar uitwijken naar een online editie van de 8e Additive World Conference. Dat is geen verkeerde keus geweest, kon Daan Kersten (CEO van Additive Industries) achteraf melden. De meer dan 700 deelnemers waren er veel meer dan vooraf verwacht. “En tijdens geen enkele conferentie tot nog toe hebben we zoveel vragen vanuit de deelnemers gekregen”, voegde hij er tijdens de Q&A sessie via Teams aan toe.

8e editie van Additive World Conference trekt online ruim 700 deelnemers

Daan Kersten (CEO Additive Industries) reikte aan het eind van online conferentie de virtueel de DfAM award uit aan Jaap Bulsink van K3D.

Voordelen AM in de supply chain leren ontdekken

Ian Gibson, wetenschappelijk directeur van het Fraunhofer Project Center bij UTwente, gaf de aftrap van de reeks presentaties. Vanuit Enschede gaat men de Nederlandse maakindustrie helpen ontdekken welke voordelen er in de toepassing van additive manufacturing zitten. “Niet alleen technologische voordelen, ook in de betekenis van de economische voordelen in de supply chain.” Die zijn niet altijd even gemakkelijk te herkennen. Het gaat overigens niet alleen om additive manufacturing, benadrukte Ian Gibson nog eens. AM is onderdeel van advanced manufacturing, een integrale set aan nieuwe technologieën, die zich allen snel ontwikkelen.

De TIME-machine

Het is vooral belangrijk het concept van de digitale workflow te begrijpen. Ian Gibson schetste aan het eind van zijn presentatie een vergezicht, dat hij naderhand in de Q&A sessie verder uitdiepte. “Ik heb een visie die ik de TIME-machine noem, een acronym voor de Totally Integrated Manufacturing Environment.” De producerende industrie zoals we die tegenwoordig kennen, is dan niet meer nodig. On demand worden in de toekomst decentraal producten gemaakt. Dat gebeurt in vergaand geautomatiseerde maakomgevingen. Ook eventuele assemblage wordt onderdeel hiervan. Star Trek, zo schetste Ian Gibson de toekomstvisie. Additive manufacturing gaat dus absoluut van prototyping richting manufacturing, al zal de TIME-machine wel nog heel lang op zich laten wachten, voegde hij er aan toe.

Net zoals de andere sprekers presenteerde Ian Gibson zijn visie van thuis uit. Door de uitbraak van het Coronavirus ging de conferentie dit jaar voor het eerst online door.

600.000 heupimplantaten 3D printen per jaar?

Een sector waar additive manufacturing op dit moment in een hoog tempo voet aan de grond krijgt, is de productie van medische implantaten. Ryan Kircher, directeur Business Development voor Additive Industries in de VS, liet aan de hand van cijfers zien dat met de huidige 3D metaalprinttechnologie de business case voor heupimplantaten veel gemakkelijker rond te krijgen is dan met de AM technologie van 10 jaar geleden. Volgens hem wordt op dit moment ongeveer tien procent van alle heupimplantaten in de VS al met additive manufacturing gemaakt omdat het goedkoper is dan op de traditionele manier. Deze markt gaat dit decennium groeien naar een omvang van 600.000 implantaten per jaar alleen al in de VS. “De vooruitgang van de technologie, zoals automatisering en geavanceerde optieken en multi lasersystemen hebben de use case veranderd. Additive manufacturing concurreert voor dit type implantaten nu met conventionele maaktechnieken.”

Aan het eind van de online conferentie werd bekend gemaakt dat Jaap Bulsink van K3D voor de tweede keer op rij de Design for Additive Manufacturing Challenge wint. Dit keer met een laskop waarin dankzij additive manufacturing tal van features zijn geïntegreerd.

Back to top button