3D printmarktTechnology

TNO en TUe bundelen krachten 3D printen in AM Systems

Het nieuwe innovatiecentrum AM Systems in Eindhoven wil de komende jaren tientallen industriële partners betrekken bij onderzoeksprogramma’s rond 3D printen. Praktijktesten worden gedaan in het MultiM3D Fieldlab, dat de proeffabriek wordt waar de high tech industrie 3D printwerk kan onderbrengen.

 

Innovatiecentrum gaat industrie betrekken bij onderzoeksprojecten

Dit hebben de initiatiefnemers van AM Systems bekend gemaakt bij de formele aftrap van het innovatiecentrum en het nieuwe fieldlab. In AM Systems bundelen het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven en de afdeling Additive Manufacturing van TNO de krachten op het gebied van 3D-printen. De onderzoeksinstelling en de universiteit integreren hun onderzoeksprogramma’s op dit terrein, delen R&D faciliteiten en gaan gezamenlijk experts opleiden. De focus zal liggen op het ontwikkelen van productieapparatuur voor het 3D-printen van slimme producten die uit meerdere materialen bestaan, zoals bijvoorbeeld elektronica, high-tech onderdelen en sterk gepersonaliseerde zaken als tanden & kiezen, schoenzolen, geprint voedsel en farmaceutische producten. Doel is dat er binnen vier jaar meer dan 50 fte werkzaam zijn binnen dit innovatiecenter, waaronder tenminste 7 promovendi.

 

AM Systems
PrintValley is de basis voor hybrid manufacturing.

Multi3D Fieldlab

De bevindingen zullen ook worden getest in het speciaal daarvoor opgericht Smart Industry MutltiM3D Fieldlab. Het MultiM3D Fieldlab is een proeffabriek voor additive manufacturing industrie. De komende jaren willen de initiatiefnemers enkele tientallen bedrijven betrekken bij de projecten.

 

TUe wil leerstoel en vakgroep advanced manufacturing

De Eindhovense universiteit heeft eveneens plannen om een nieuwe leerstoel voor additive manufacturing in te stellen. Ook komt er een nieuwe de vakgroep Systems Mechatronics for Advanced Manufacturing bij de TU Eindhoven. Het nieuwe innovatiecentrum wordt geleid door Katja Pahnke, managing director van TU/e High Tech Systems Center, en Erwin Meinders, manager Additive Manufacturing bij TNO. “Door de strategische samenwerking met het HTSC brengen we de high-tech mechatronica kennis van de TU/e en de kennis van TNO op het gebied van industriële “additive manufacturing” in een gezamenlijke en unieke kennispropositie voor het bedrijfsleven”, zegt Erwin Meinders.

 

rsf4126-small
De initiatiefnemers achter AMSYSTEMS Center, v.l.n.r. Frank Baaijens (rector magnificus TUe), Arnold Stokking (managing director Industrie van TNO)., Katja Pahnke (managing director van TU/e High Tech Systems Center), Erwin Meinders (TNO AM) en Maarten Steinbuch (hoogleraar Systems & Control aan de TUe).

 

Big Rep gaat met TNO Print Valley doorontwikkelen

De officiële start van het onderzoekscentrum het onderzoekscentrum werd gemarkeerd door onder andere keynote presentaties van Daan Kersten (Additive Industries) en René Gurka (BigRep). BigRep heeft onlangs een samenwerkingsovereenkomst gesloten met TNO om op basis van de eerder in Eindhoven ontwikkelde Print Valley een geautomatiseerd 3D printproces voor grote onderdelen te ontwikkelen. Hierin moet onder andere continue kwaliteitscontrole worden geïntegreerd. Big Rep is een jonge Duitse 3D printerfabrikant die groot formaat FDM printers bouwt.

Lees hier een artikel over het AM researchprogramma van TNO
En in dit artikel doet Rene Gurka zijn visie op industrieel 3D printen uit de doeken en waarom hij FDM printen een onderschatte technologie vindt.

 

Back to top button