Applications

Deventer Ziekenhuis wint met 3D Printlab Onco Care Challenge 2016

Met het 3D Printlab project heeft het Deventer Ziekenhuis de Onco Care Challenge 2016 gewonnen. Het winnend team gaat 3D geprinte modellen inzetten om de patiënten diepgaander te informeren over hun ziektebeeld en de behandeling. Ook kan de chirurg de ingreep vooraf oefenen dankzij 3D geprinte modellen.

 

3D printen helpt ziektebeeld tastbaar te maken

Het gebruik van 3D printen van beelden draagt bij aan het begrijpelijk maken van een (complex) medisch beeld. Een beeld zegt immers meer dan duizend woorden. Tevens heeft het gebruik van een 3D beeld een groter effect op leren dan plat 2D beeld. Logica vertelt verder dat het gebruik van een 3D beeld, dat ook aan te raken valt, zorgt voor een rijkere leerervaring. Oncologische processen in het lichaam zijn complex door de wijze waarop zij groeien en doorgroeien in verschillende lagen in het gezonde weefsel. Voor de oncologische patient is het moeilijk de kanker te visualiseren en de consequenties hiervan in het lichaam te begrijpen. Het gebruik van 3D geprinte modellen helpt de ziekte “tastbaar” maken. Precies daarom wil een team van het Deventer Ziekenhuis 3D printen inzetten in de gesprekken met oncologische patiënten.

Chirurg kan complexe ingrepen oefenen op 3D geprint model

Om dit mogelijk te maken, heeft het team van programmamanager Oncologie Marja Fuchs het projectplan 3D Printlab ingediend en gepresenteerd voor de Onco Challenge 2016. Deze competitie is uitgeschreven door Sanofi, een farmaceutisch bedrijf met een sterke positie in onder meer oncologie behandeling. Met het prijzengeld (maximaal € 5000) wil het ziekenhuis een 3D printer kopen. In eerste instantie start men met het printen van tumormodellen bij patiënten met borst- en darmkanker. De modellen worden gebruikt tijdens het uitslaggesprek en het voorlichtingsgesprek over de oncologische aandoening en de behandeling. Bij complexe aandoeningen worden de 3D geprinte modellen gebruikt door de chirurg om de operatie voor te bereiden. De mogelijkheid vooraf te oefenen met een model van de tumor en zijn omgeving kan leiden tot betere resultaten, en vermindering van de duur van de operatie.

Het Deventer Ziekenhuis start met een proefproject waarbij 15 patiënten wel een 3D model te zien krijgen tijdens hun gesprek en 15 patiënten niet. Aan de hand van een vragenlijst wil men achterhalen hoe verschillend patiënten reageren op het al dan niet gebruik van het 3D geprinte model.

 

Back to top button