Materials

Markforged geeft H13 gereedschapstaal vrij voor Metal X

Markforged heeft het gereedschapstaal H13 vrijgegeven voor de Metal X 3D metaalprinter. Daarmee wordt het mogelijk om matrijzen, stempels en geharde inzetstukken en spuitgietmatrijzen te 3D printen. Het Amerikaanse H 13 komt overeen met EN 1.2344 gereedschapstaal. Komende tijd breidt Markforged het portfolio aan metaalfimanent verder uit.

 

Komende tijd nog meer legeringen voor 3D metaalprinter

Het nieuwe materiaal is taai, ongevoelig voor abrassieve slijtage, kent goede vermoeiingseigenschappen en is geschikt om door en door te harden. Deze laatste eigenschap maakt H13 geschikt voor de gereedschappenindustrie, die daarmee de vormvrijheid kan benutten die eigen is aan 3D printen. De Amerikaanse 3D printerfabrikant heeft bij de aankondiging van het nieuwe materiaal bekend gemaakt dat tot nog toe meer dan 150 Metal X systemen zijn uitgeleverd.

 

Concurrerend blijven

Een van de eerste klanten die het nieuwe materiaal gebruikt op de Markforged Metal X is Grant Engineering, een spuitgietbedrijf uit de San Francisco Bay Area dat zelf de matrijzen produceert. Het spuitgiet producten voor onder andere biotech-, hightech- en consumentenproducten. Grant Engineering beschikt over twee 3D metaalprinters van Markforged en heeft tot nog toe matrijzen geprint met 17-4 roestvrijstaal. Dat materiaal is als eerste beschikbaar gekomen. Het wil nu doorlooptijden van de matrijsproductie en de kosten verder verlagen door met het nieuwe gereedschapstaal te gaan werken. “Net zoals robots en automatiseren zien we 3D printen, met name de Metal X, als een manier om ons concurrerend te houden qua kosten en levertijden terwijl we de kwaliteit en nauwkeurigheid handhaven”, zegt Randy Grant, co-fonder en mede-eigenaar.

 

Markforged H13

 

Leveringen uiterlijk in maart 2019

Een van de mogelijkheden die het nieuwe materiaal aan gereedschapmakers biedt, is het 3D printen van interne koelkanalen in de matrijzen. De matrijskoeling is een cruciale factor voor zowel de cyclustijd van het sluitgieten alsook voor de oppervlaktekwaliteit van de kunststof onderdelen. “Dat we nu met H13 kunnen printen, moet een heleboel innovaties op spuitgietvlak mogelijk maken”, denkt Randy Grant. Het nieuwe gereedschapstaal kost in de VS € 229,99 per kilo. Markforged zegt ten laatste in maart komend jaar het filament te gaan uitleveren. Andere legeringen die het aankondigt zijn onder andere Inconel, Titanium en 316L.

In de Benelux leveren AMR Europe en Mark3D de 3D metaalprinters van Markforged, waarin investeerders inmiddels $57 miljoen hebben geïnvesteerd.

 

Back to top button