3D printmarkt

AMPower Report 2020: marktaandeel poederbed systemen gaat dalen naar 60%

Binder Jetting gaat nieuwe markten ontsluiten

AMPower voorspelt een jaarlijkse groei van de 3D metaalprintermarkt met 23,8 tot 27,9% per in de komende vijf jaar. De Covid-19 uitbraak kan roet in het eten gooien in 2020 en 2021. De belangrijkste conclusie van het AMPower Report 2020 is evenwel dat Binder Jetting en DED-technologie heel nieuwe markten en doelgroepen ontsluiten, voor wie additive manufacturing tot nog toe onbereikbaar was.


Soms haalt de actualiteit je in, maar voor de lange termijn trends is dat wellicht minder relevant. Zo zou je de kanttekening die AMPower, het Duitse AM consultancybureau, plaatst bij het nieuwe AMPower Report 2020 kunnen opvatten. De consultants baseren zich op meer dan 250 interviews met spelers in de sector. Die hebben plaatsgevonden voor de uitbraak van de Covid-19 pandemie. Hieruit blijkt dat de 3D metaalprintmarkt vorig jaar de grens van € 2 miljard heeft overschreden. Dat betreft de verkoop van machines, materialen en dienstverlening. Overigens worden de meeste AM-systemen nog steeds gebruikt voor prototyping. Slechts enkele sectoren zitten bijna op het niveau van fulltime productie met additive manufacturing.  

Amerika en Azië laten Europa achter zich qua groeitempo 

HP MetalJet
Binder Jetting, zoals HP gebruikt in de metaalprinter, ontsluit nieuwe markten voor 3D metaalprinten.

Andere onderzoeken spreken over een krimp van de markt. AMPower kijkt echter naar de waarde van de verkochte 3D metaalprinters. Die is gestegen – het aantal machines is inderdaad afgenomen – doordat de klanten vorig jaar duurdere systemen kochten, vooral multi-laser machines. Dit komt doordat meer klanten zich oriënteren op onderdelenproductie met de metaalprinters. Dat blijkt ook uit de gestegen vraag naar poeders en de printservice van 3D print servicebureaus. De lucht- en ruimtevaart zijn de aanjagers geweest. De fabrikanten verwachten gemiddeld komende jaren met 27,9% te groeien naar €€ 6,92 miljard; de 3D gebruikers houden het op 23,8% om tegen 2024 uit te komen op een totale markt van € 5,89 miljard. De Amerikaanse markt zal het sterkst groeien, gevolgd door die in Azië. In Europa groeit de markt weliswaar ook, maar in een lager tempo dan het wereldwijde gemiddelde. De groeicijfers zijn exclusief de impact van de huidige Coronacrisis, waar AMPower een apart artikel aan heeft gewijd. Hierin schetsen ze scenario’s waarin de AM-industrie het de komende een tot twee jaar moeilijker krijgt, alhoewel de crisis ook kansen biedt.  

Materiaalmarkt verdrievoudigt tot 2024 

Met deze groei zal ook de markt voor metaalpoeders groeien, de consultants verwachten zelfs een verdrievoudiging van deze markt tegen 204. Hittebestendige legeringen zoals titanium en nikkellegeringen nemen hierbij het grootste deel voor hun rekening. Poeder blijft de grootste markt, daarna volgt draad.  

Nieuwe technieken ontsluiten nieuwe toepassingen 

De komende jaren gaan vooral de nieuwe metaalprinttechnieken sterk groeien, is de voorspelling. Maximilian Munsch, co-auteur en partner bij AMPower, zegt hierover: “Poederbedsystemen maakten in 2019 ongeveer 85% van de omzet in machines uit. Tegen 2024 verwachten wij een daling naar net iets meer dan 60%.” De alternatieve technologieën gaan sterk aan belang winnen. De AMPower consultants schrijven dit vooral toe aan Binder Jetting en enkele DED-technieken, oplassen met draad of poeder. Binder Jetting zorgt daarbij voor een groei van de totale AM-markt omdat toepassingen ontsloten worden die tot nog toe onbereikbaar waren voor additive manufacturing. DED-technieken richten zich vooral op de grotere werkstukken. “Dat leidt dus tot nieuwe gebruikers in andere industriesegmenten, die stap voor stap ook gebruikers van de technologie zullen worden”, aldus Munsch. 

Back to top button