3D printmarkt

Toolcraft start 3D printen van aluminium op Farsoon metaalprinter

Bedrijven werken samen aan verdere kostenreductie per onderdeel

De Duitse toeleverancier Toolcraft heeft een metaalprinter van Farsoon in gebruik genomen. Het gaat om een midsize systeem met 4 lasers voor het 3D printen van aluminium. De twee bedrijven hebben tevens afgesproken samen te werken aan zowel verdere optimalisering van de productiviteit als het inbedden van het AM-systeem in de QC-systemen van derden.


Toolcraft heeft na een uitgebreide benchmark voor de 3D metaalprinter FS422M-4 van het Chinese Farsoon gekozen. Het gaat hier om een Laser Powderbed Fusion systeem met een bouwvolume van 425 bij 425 bij 550 mm met vier lasers en scanners. Deze machine, ontwikkeld op het oog van serieproductie, levert ook bij hoge snelheden een goede oppervlaktekwaliteit, bijvoorbeeld als er met aluminium wordt geprint. Toolcraft is een familiebedrijf uit Georgensmünd (in Beieren) dat onder andere CNC- en AM-onderdelen levert aan klanten in de semiconductor industrie, lucht- en ruimtevaart, medische industrie en automotive sector.

Hoge snelheid en oppervlaktekwaliteit bij 3D printen van doorslaggevend voor Toolcraft


Na eerste afname direct ingezet voor productie

Toolcraft heeft al de eerste aluminium componenten geprint voor levering aan externe klanten. Christoph Hauck, bij Toolcraft verantwoordelijk voor technologie en sales, zegt blij verrast te zijn dat het AM-systeem meteen bij de eerste afname goed was en ingezet kon worden voor productie. Dirk Simon, directeur Farsoon Europe, zegt dat Toolcraft de Chinese fabrikant onder druk heeft gezet met de hoge kwaliteitseisen van de aluminium onderdelen tegen zo laag mogelijke productiekosten. “Het bereikte resultaat is voor ons zeer bemoedigend om met Toolcraft in een ontwikkelingspartnerschap samen te werken om het systeem verder te optimaliseren voor de productie van betere metalen onderdelen tegen lagere productiekosten.”

Verdere kostenreductie

De beide bedrijven hebben namelijk een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Ze gaan hun complementaire competenties en kennis inzetten om het proces verder te optimaliseren. Denk hierbij niet alleen aan instellingen, maar ook aan het gebruik van randapparatuur met als doel de productiekosten per onderdeel verder te verlagen. Ook willen ze de Farsoon software integreren met de kwaliteitscontrolesystemen die Toolcraft van externe partners gebruikt.  

Toolcraft

Foto: Het team van Toolcraft samen met de Farsoon medewerkers na de installatie en oplevering van het AM-systeem met 4 lasers.

One Comment

Back to top button