Technology

Velo3D komt via Italiaanse distributeur de EU-markt op

Italiaans CNC-bedrijf investeert zelf ook in Velo3D machines

De Amerikaanse 3D metaalprinterfabrikant Velo3D heeft een tweede Europese distributieovereenkomst afgesloten. Het Italiaanse CRP Meccanica gaat de Amerikaanse 3D metaalprinters exclusief verkopen in Italië, inclusief de support en aftersales. Voor de rest van de Europese markt wordt het Italiaanse bedrijf een account distributor.


CRP Meccanica in Modena is van huis uit een precisiebedrijf uit de verspanende industrie. Het is al meer dan een halve eeuw gespecialiseerd in CNC precisieonderdelen. Sinds twintig jaar is het binnen de groep eveneens bezig met 3D (metaal)printen. Benny Buller, CEO van Velo 3D, bestempelt deze combinatie als de unieke kracht van de Italiaanse toeleverancier. Hij ziet in het bedrijf een ideale partner voor niet alleen de Italiaanse markt maar ook de rest van de Europese markt.

Update: CRP Meccanica is de tweede distributeur van Velo3D in Europa. Eerder hebben de Amerikanen al een pan-Europese distributie-overeenkomst gesloten met Excelencia-Tech in Barcelona

CRP Meccanica haalt de unieke metaalprinttechnologie van Velo3D naar Europa

Velo3D
De unieke technologie van Velo3D laat toe dit soort producten te printen zonder supportstructuur. (Foto’s Velo3D)

Geen support nodig tot 45 graden

CRP Meccanica is met name enthousiast over de metaalprinttechnologie van Velo3D omdat het als eerste de 45 graden regel over boord zet. De Amerikanen hebben geen support nodig voor oppervlakken tot een hoek van 45 graden, iets dat bij de andere laser poederbedmachines wel nodig is. Deze intelligente, geïntegreerde combinatie van software en hardware zorgt voor een kortere productietijd en lagere kosten van onderdelen. Deze voordelen komen naast de verbeterde geometrische flexibiliteit, wendbaarheid, traceerbare onderdeelkwaliteit en -nauwkeurigheid

Lees hier hoe de nieuwe Sapphire XC de kosten per onderdeel aanzienlijk verlaagt

Kortere doorlooptijd, lagere kosten

Franco Cevolini, CTO en President van CRP Meccanica, zegt dat de supportstructuren een beperking zijn voor 3D metaalprinten. Deze moeten immers verwijderd worden. “Dus deze vereiste voegt stappen toe in de hele workflow die een negatieve invloed hebben op tijd, kosten en kwaliteit.” Velo3D heeft dit probleem opgelost en van geavanceerde metaal additive manufacturing een supportfree technologie gemaakt. Deze is geschikt voor de meest veeleisende industriële sectoren, die onderdelen van het hoogste niveau moeten vervaardigen. “Het voordeel van ondersteuningsvrije metaal AM bevordert innovatie door het wegnemen van barrières die ontwerpen, processen en bedrijfsmodellen beperken.”

Impellers 3D printen zonder designaanpassing

Een voorbeeld zijn de impellers. Deze kunnen tot nog toe alleen geprint worden als men het ontwerp aanpast zodat de supportstructuur verwijderd kan worden. Velo 3D kan ze supportfree printen in het originele ontwerp. Daarmee wordt de businesscase voor dit type onderdelen aantrekkelijker.

Deze microturbines van Sierra Turbines zijn geprint in Hastelloy X op de Velo3D machine.

Italiaans back-up centrum voor de klanten

De Italiaanse distributeur wil een bredere invulling aan het contract geven dan enkele het verdelen van de Velo3D metaalprinters. Naast ondersteuning en after sales gaat CRP Meccanica een ‘technopolis’ inrichten. In dit nieuwe centrum word de Velo3D Sapphire geïntegreerd in een end-to-end workflow. Voor de Italiaanse klanten wordt dit een back-up fabriek waarop ze kunnen terugvallen bij productiepieken of onverwachte downtijd van hun eigen installatie.

Game changer

Franco Cevolini bestempelt de Velo3D technologie als de game changer in de sector. CRP Meccanica beschikt momenteel over een CADCAM-afdeling, 17 CNC 4- en 5-assige bewerkingscentra, 5 CNC draaicentra, 3 EDM-machines en een uitgebreide meet- en testkamer, met daarin onder andere vier CMM’s. Bovendien heeft het een lasafdeling voor het gecertificeerd verwerken van speciale legeringen onder Argon.

Back to top button