Technology

Zorgt SAF 3D printtechnologie voor omslag in productie kunststof producten?

High speed sintering technologie van Xaar 3D en Stratasys

Stratasys start in het derde kwartaal van dit jaar de uitrol van de high speed sintering 3D printer die het samen met Xaar 3D ontwikkelt. Na een decennium lang ontwikkelen stapt Stratasys hiermee in de markt voor polymeer poederbed gebaseerde printtechnologieën. Deze markt gaat volgens onderzoekers komende jaren met gemiddeld 21 procent per jaar groeien.


De H Series Production Platform: dat is de typenaam van de nieuwe lijn 3D printers van Stratasys. En Selective Ansorption Fusion (SAF) is de naam waaronder de nieuwe technologie op de markt wordt gebracht. Met een roller die tegen de bewegingsrichting in draait, wordt de laag poeder glad gestreken. Daarna wordt selectief een absorberende vloeistof op het poeder aangebracht, naar gelang de vorm die men in deze laag wil printen. Met een infraroodlicht warmtebron, die over het complete bed schuift, wordt het kunststofpoeder verbonden. Het coaten en belichten gebeuren in dezelfde richting. Hierdoor ontstaat er een uniform thermisch effect over het hele printbed. Dat zorgt voor consistente kwaliteit, ongeacht de plek op het printbed waar het onderdeel zich bevindt.

Stratasys SAF-technologie dit najaar commercieel beschikbaar

Eén of meerdere druppels

De SAF technologie heeft een aantal typische kenmerken, aldus Stratasys. De eerste is wat men noemt het Big Wave poedermanagement. Dit zorgt er enerzijds voor dat het poeder elke keer egaal over het hele bed wordt verspreid. Anderzijds wordt overtollig poeder direct afgevoerd, nog voordat het wordt blootgesteld aan de warmte. Hierdoor daalt het poederverbruik en dus ook de operationele kosten. Het tweede bijzondere aan de SAF technologie zijn de piezo-elektrische printkoppen. Deze kunnen één of meerdere druppels van de absorptievloeistof op het poederbed ‘jetten’. Dat gebeurt in één enkele beweging. Doordat de printkoppen één of meer druppels afgeven, kan men met één beweging zowel fijne details jetten alsook meerdere druppels op grotere oppervlakken, zonder afbreuk te doen aan de productiviteit. Er zijn verschillende absorptievloeistoffen beschikbaar voor uiteenlopende kunststoffen. Vervorming en afkeur worden voorkomen door een nauwkeurige aansturing van de warmte in de 3D printer.

Verschuiving in productie kunststof onderdelen

Omer Krieger, executive vice president product strategy and corporate development bij Stratasys, bestempelt de SAF technologie als een “belangrijke innovatie die nieuwe kansen biedt voor toepassingen in de automobiel- en consumentenproductenindustrie, industriële machinebouw en de elektronicaindustrie. “Dankzij deze technologie zullen we een verschuiving zien van veel toepassingen die nu nog met traditionele productietechnieken worden gemaakt. En we kunnen producten gaan maken die je alleen met additive manufacturing kunt maken.” Met de SAF technologie kun je volgens Stratasys seriematig kunststof producten 3D printen met een hoge, consistente kwaliteit. De productiviteit en de kosten per onderdeel concurreren met bestaande productietechnieken voor kunststof onderdelen.

Dankzij het strikt controleren en aansturen van de warmte tijdens het proces leent de technologie zich voor serieproductie.

Materialen

Stratasys heeft de SAF technologie ontwikkeld samen met Xaar 3D. Voor de materialen werkt de printerfabrikant samen met de grote chemische bedrijven, om zo snel de geschikte materialen voor de technologie op de markt te brengen.

Woensdag 7 april organiseren Stratasys en Xaar 3D een live discussie over de nieuwe SAF printtechnologie. Professor Neil Hopkinson, de uitvinder van de SAF-technologie, gaat dan dieper in op de specifieke aspecten van de printtechnologie en de plaats in het portfolio van de fabrikant.

In de Benelux is Seido-Systems de Stratasys partner

Back to top button