3D printmarkt

Volgen kleine Belgische kmo’s de grote bedrijven met 3D printen?

6% van Belgische bedrijven 3D print; bij grote bedrijven is dat al 10%

Van de Belgische bedrijven met meer dan 10 werknemers zet 6% al 3D printen in. Naarmate de bedrijfsgrootte groeit, stijgt dit percentage. “Het is duidelijk: de ‘Innovators’ en ‘Early adopters’ zijn al mee. Nu is de tijd misschien aangebroken voor de early majority om dat voorbeeld te volgen”, zegt Kris Binon, directeur van Flam3D.


Die early majority krijgt daar de kans voor op Advanced Engineering, de beurs in Antwerp Expo. Flam3D laat er komende week toepassingen zien uit het netwerk van de meer dan 130 lidbedrijven; Flam3D verzorgt op donderdag 12 mei een indepth sessie over: Start-to-print. SIM besteedt in het materialenforum ook aandacht aan 3D printen. 3D printen is een van de innovatieve technieken voor productontwikkeling en productie waar Advanced Engineering aandacht aan besteedt.

Advanced Engineering presenteert AM als een van de toekomsttechnieken

Kris Binon (Flam3D): gaan de meerderheid van de Belgische bedrijven de grotere volgen en ook beginnen met 3D printen? Op Advanced Engineering geeft hij aan hoe daarmee te starten.

Vlaanderen scoort beter dan heel België

De cijfers die Kris Binon noemt, komen uit de database van Eurostat. Als je daarin zoekt naar de cijfers over 3D printen in Vlaanderen, dan scoren de Vlaamse bedrijven nog beter dan het Belgisch gemiddelde. Liefst 7,4% van de Vlaamse bedrijven (met meer dan 10 medewerkers) zet 3D printers in. De cijfers hebben betrekking op 2020. De technologie is overigens wereldwijd booming, wat uit de groeicijfers van marktonderzoekers wel blijkt.

Afspraak met de toekomst

Met de aanwezigheid van Flam3D en vele andere bedrijven, is Advanced Engineering de vakbeurs voor iedereen die zich bewust is van de impact van innovatie. 140 exposanten in design, materialen en elektronica zullen er specifieke oplossingen aanbieden voor de producten van morgen. Ook zullen er meer dan 50 toonaangevende sprekers aanwezig zijn. Keynotelezingen worden gegeven door onder andere  Koen Verhaert (Verhaert Masters In Innovation), Jan Rabaey (UC Berkeley, imec), Guy Van Wijmeersch (Barco), Nicolas Deruytter (ML6), Ingrid Van de Voorde (Nokia Bell Labs) en Bart Van Der Schueren (Materialise).

Daarnaast verzorgt XR Valley een AR/VR zone en zal er een AI-hub aanwezig zijn waarin gebouwd kan worden aan een strategie rond artificiële intelligentie. Gratis registreren voor Advanced Engineering op 11 en 12 mei in Antwerp Expo kan hier.

Back to top button