Technology

GE Renewable Energy neemt belang in printerfabrikant COBOD

Nadat Deense fabrikant nieuw 3D betonprinter leverde voor R&D centrum

GE Renewable Energy neemt een minderheidsbelang in de Deense fabrikant van 3D betonprinters COBOD International. Onlangs heeft de Amerikaanse GE-dochter een onderzoekscentrum geopend waar het gaat onderzoeken welke voordelen het oplevert als je de betonnen voet van een windturbine 3D print. Hier staat een nieuwe COBOD betonprinter die per uur 10 ton beton kan printen.


Matteo Bellucci, bij GE Renewable Energy Advanced Manufacturing Technology Leader, zegt dat de deelname in de Deense printerfabrikant de samenwerking versterkt. GE kan hierdoor de expertise en de betonprinttechnologie van COBOD nog beter benutten. De investering onderstreept verder dat GE Renewable Energy de energietransitie wil sturen door te investeren in technologie die tot een duurzamer, meer circulair ontwerp leidt.

10 ton beton printen per uur

Onderzoek in Bergen loopt 5 jaren

De Amerikanen zien 3D betonprinten als een duurzame technologie om de voet van de mast waarop de windturbine staat te bouwen. Door in windmolenparken de voet te printen, worden de transportkosten bovendien verlaagd en zal er aanvullende werkgelegenheid ontstaan op deze locatie. Het nieuwe onderzoekscentrum in Bergen in de staat New York heeft een subsidie gekregen waarmee komende vijf jaren het onderzoek wordt betaald. Een team van 20 medewerkers gaat hier het 3D printen voor deze toepassing optimaliseren. De COBOD 3D betonprinter in Bergen is een heel nieuw type, speciaal ontwikkeld voor dit soort grootschalige objecten. COBOD zegt dat de printer 10 ton beton per uur kan printen. Bijzonder aan de printer zijn de twee X-assen: een om het beton te printen en de andere voor op positioneren van het betonvlechtwerk. Het onderzoek dat in Bergen gaat plaatsvinden, is het eerste in deze richting in heel de VS.

Matteo Belluci (links, GE) en Henrik Lund-Nielsen, oprichter en CEO van COBOD, bij de snelle betonprinter in het onderzoekscentrum van GE Renewable Energy.

De beide bedrijven maken geen financiële details over de transactie bekend. Wel heeft het Deense bedrijf inmiddels 50 orders gekregen voor de BOD2, de oorspronkelijke betonprinter waar de nieuwe versie een doorontwikkeling van is. Met deze 3D printer is ook de woning op Kamp C in België geprint.

Back to top button