Top story

VDAB start opleiding WAAM-technologie voor ingenieurs

Grote interesse Vlaamse metaalindustrie voor WAAM-event

De VDAB start na de zomer een opleiding WAAM-technologie. Deze is in eerste instantie bedoeld voor ingenieurs. Dat is bekend gemaakt tijdens het WAAM-event in het VDAB-opleidingscentrum in Wondelgem, waarvoor zoveel interesse bestond dat de inschrijving vroegtijdig gesloten moest worden.


Zo’n 100 deelnemers telde het WAAM-event in het opleidingscentrum van de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) nabij Gent. En dat hadden er meer kunnen zijn, als de capaciteit niet bepekt was tot deze 100 deelnemers. Een teken dat de Vlaamse metaalbedrijven interesse hebben in het 3D metaalprinten met een lasrobot. Het VDAB-opleidingscentrum beschikt over de volledige workflow voor WAAM: hyperMill AM CAM software, de WAAM-cel van Valk Welding, een 5-assig bewerkingscentrum van DMG Mori en 3D scantechnologie.

Kwaliteitsvolle stukken als je proces beheerst

Tijdens het event heeft het VDAB-opleidingscentrum de technologie voor het eerst gedemonstreerd aan een grote groep bedrijven. De WAAM-cel is tot nog toe gebruikt om zelf ervaring op te doen en een cursusprogramma te ontwikkelen. Hieruit is gebleken dat de technologie veel potentieel heeft, maar wel een bepaald kennisniveau vereist. Daarom is de opleiding met name bedoeld voor mensen met een bachelor of universitaire graad, omdat de ervaringen uitwijzen dat 3D metaalprinten met een lasrobot ondanks alle hulpmiddelen de nodige kennis en ervaring vergt. Dat benadrukte onder andere Marijn Casteels, lector aan Thomas More campus De Nayer. Het is geen plug and play technologie, zegt hij. Maar als je de lasprocessen beheerst en simulaties hebt gedaan, krijg je kwaliteitsvolle werkstukken. De stukken die de Vlaamse hogeschool voor verschillende onderzoeksprojecten heeft geprint, werden naderhand getoond.

Workshops en opleiding

De VDAB start in juni met workshops, niet alleen in Wondelgem maar ook op de campus in Heverlee. Na de zomer gaan dan de eerste WAAM-opleidingen van start. Hiermee wil men zowel medewerkers uit de industrie die zich willen bekwamen in deze nieuwe productietechnologie wegwijs maken. Op die manier moet WAAM voet aan de grond krijgen in de Vlaamse maakindustrie. Tijdens de opleiding doorlopen de deelnemers de hele workflow: programmeren met hyperMill Additive Manufacturing, waarvoor de VDAB over de nodige licenties beschikt, 3D metaalprinten met de Panasonic lasrobot in de cel van Valk Welding en het nabewerken van de onderdelen op de 5-assige CNC-machine van DMG Mori, een DMU 50. Ook het nameten door de werkstukken te scannen en deze resultaten te vergelijken met het CAD-model komt aan bod. De VDAB zal komende tijd meer details over de opleiding WAAM-technologie bekend maken.

In de juni editie van 3D Print magazine kun je een uitgebreid artikel over het WAAM-event lezen. Nog geen abonnee? Hier meld je je gratis aan.

Back to top button