Applications

3D geprinte metalen fiets doorbreekt hegemonie carbon

Scalmalloy frame geprint in 5 onderdelen

De hoog gespannen verwachtingen zijn uitgekomen: Filippo Ganna heeft het werelduurrecord met zijn volledig 3D geprinte fiets verbeterd. Daarmee doorbreekt hij de hegemonie van carbonfiber, want de laatste decennia zijn de records enkel verbroken met wielrenners op carbon fietsen.


Werelduurrecordfiets geprint met Scalmalloy

Dit keer gaat het om een metalen fiets, geprint van Scalmalloy, het sterke maar lichtere materiaal dat speciaal voor additive manufacturing is ontwikkeld. Op een EOS-machine is het geoptimaliseerde frame in vijf onderdelen geprint, die daarna verlijmd zijn met elkaar. De fiets is qua design niet alleen geoptimaliseerd, maar de onderdelen zijn vooraf uitgebreid getest onder andere op vermoeiïngseigenschappen. Het frame is geprint met Scalmalloy; het stuur is geprint met titaniumpoeder.

Eerste metalen recordfiets in 22 jaar

Wat de Bilode F HR 3D van Pinarello bijzonder maakt, is dat voor de eerste keer in 22 jaar het werelduurrecord fietsen is verbeterd met een fiets geproduceerd van een metaallegering. De voorbije 22 jaar gebeurde dit telkens met een fiets gemaakt van koolstofvezels, die voor de productie nog altijd tooling nodig heeft. Ook de mate waarin het record werd verbeterd is opvallend: 1,2 kilometer verder in een uur tijd: 56,792 km per uur.

Als je denkt dat je nog sneller kunt fietsen, Pinarello heeft aangekondigd dat de Bolide F HR 3D te koop is. De productie gebeurt on demand.  

Back to top button