Technology

SAP en APWorks bouwen platform voor on-demand 3D printen vliegtuigonderdelen

Als het aan SAP en APWorks ligt, wordt on-demand bestellen en 3D printen van reserve-onderdelen voor vliegtuigen realiteit. Daartoe gaan de twee Duitse bedrijven samenwerken om de supplychain voor vliegtuigonderdelen te transformeren dankzij 3D printen. Ze hebben hiervoor een innovatie-overeenkomst gesloten.

 

Airbus-dochter gaat cloudservices van SAP inzetten voor 3D printactiviteiten

 

Nog niet zolang geleden kondigde SAP aan dat het cloudgebaseerde oplossingen biedt voor het samenwerken en certificeren van onderdelen die 3D geprint worden. Onderdeel van het aanbod is een platform voor on-demand productie, waar de koper en degene die daadwerkelijk gaat 3D printen de order kunnen afhandelen. SAP verwacht hier veel van.

 

Revolutie in maakindustrie

“Innovatie in on-demand 3D printen zorgt voor een revolutie in de traditionele maakketen”, zegt Torsten Welte, wereldwijd hoofd Aerospace and Defense Industry bij SAP. “In de komende vijf jaar zal 3D printen breed geaccepteerd worden in een aantal industriële sectoren. De luchtvaart- en defensiemarkt zullen digitaliseren om bijna geen ongeplande stilstand van commerciële vliegtuigen te realiseren.” Printing on-demand: dat is het model waar SAP op inzet. Vliegtuigbouwers kunnen daarmee hoge voorraadkosten vermijden, terwijl de luchtvaartmaatschappijen alleen de onderdelen printen die ze echt nodig hebben.

 

Totale waardeketen

APWorks, de innovatiedochter van Boeing die begin dit jaar de eerste MetalFab1 bètamachine van Additive Industries in gebruik heeft genomen, gaat het SAP platform voor on-demand printen inzetten. Het bionic netwerk van APWorks, dat 3D print experts en eindgebruikers aan elkaar koppelt, gaat gebruik maken van het SAP platform. Daarnaast starten de bedrijven een innovatietraject dat onder meer ertoe moet leiden dat het part approval proces vereenvoudigd wordt; screening en validatie sneller en gemakkelijker verlopen en dat het certificeren door 3D printbedrijven gestandaardiseerd en daardoor versneld wordt. Tot slot wordt de SAP Product Lifecycle Costing module ingezet om gebruikers snel inzicht te geven in de maakkosten van een 3D printdeel versus een traditioneel vervaardigd onderdeel. Al deze onderdelen moeten samen voor digitaal proces zorgen waarin van design tot en met het bestellen en valideren van 3D printonderdelen in één omgeving afgehandeld kan worden.

 

On-demand 3D printen

“De 3D printing cloud services van SAP kunnen ons helpen om onze visie, on-demand 3D printen van onderdelen via een netwerk van 3D printers, te realiseren met behoud van de hoge kwaliteitsstandaard”, zegt Joachim Zettler, CEO van APWorks. Deze stap kan bijdragen aan een verdere acceptatie en implementatie van de technologie in de luchtvaartindustrie, waar grote voordelen aan verbonden zijn. Volgens Zettler kan het gewicht van een Airbus A350 met bijna een ton gereduceerd worden als alle onderdelen die hiervoor geschikt zijn, 3D geprint worden. Dat zou gedurende de levenscyclus van het vliegtuig een enorme brandstofbesparing en CO2-reductie opleveren.

Lees hier een eerder artikel over hoe de luchtvaartindustrie kan besparen met on-demand 3D printen van spare parts

 

Back to top button