3D printmarkt

3D Systems kan vraag naar metaalprinters niet bijbenen

Beleggers waren deze week niet blij met de resultaten die 3D Systems presenteerde. Tegenover de 25% daling van de aandelenkoers staat echter een toename van het aantal verkochte 3D printers met 93%. Wat vooral opvalt in de toelichting door CEO Vyomesh Joshi is dat 3D Systems met de productie van de metaalprinters de vraag niet kan bijbenen.

 

Nieuwe DMP Factory 500 volgend jaar de groeimotor?

3D Systems heeft in het 3e kwartaal 93% meer printers verkocht. Dat cijfers is enigszins vertekend omdat het concern tegenwoordig machines vanaf € 5000 verkoopt zoals de FabPro 1000. De omzet uit printerverkopen is daarom een betere maatstaf. Deze nam met 17% toe. VJ is tevreden over deze cijfers, blijkt uit de toelichting die hij aan analisten heeft gegeven. 3D Systems gaat de echte vruchten van het nieuwe productoffensief vooral in 2019 plukken.

 

 

Samenwerking met GF Machining Solutions

Hij verwacht vooral veel van de nieuwe generatie 3D metaalprinters. De op de IMTS geïntroduceerde DMP Factory 500 bijvoorbeeld, waarvan de levering begin 2019 op gang zal komen. De Amerikanen hebben hooggespannen verwachtingen van de samenwerking met GF Machining Solutions. “Ik geloof dat deze samenwerking erg belangrijk wordt in een gemengde omgeving waar je ook de traditionele subtractieve bewerkingen hebt”, aldus VJ. GF Machining Solutions biedt volgens de CEO veel mogelijkheden om de positie van 3D Systems in deze markt te versterken. Tijdens de presentatie op de IMTS zei hij nog: “Samen met GF Machining Solutions gaan we echt productie maken met metaalprinten.” Hij ziet de technologie in enkele jaren van vooral prototypebouw naar echte serieproductie gaan.

 

Vyomesh Joshi (rechts) samen met Pascal Boillat, de topman van GFMS, bij de presentatie van de DMP Factory 500 in Chicago.

 

Neemt GFMS de productie op zich?

Op de beurs in Chicago liet GF Machining Solutions eveneens weten dat het voor 3D Systems machines gaat bouwen als de vraag dat rechtvaardigt. Dat moment komt wellicht dichterbij. Want uit de toelichting op de Q3 cijfers van 3D Systems blijkt dat de vraag naar metaalprinters momenteel groter is dan de huidige productiecapaciteit van het bedrijf. Dat geldt niet alleen voor de nieuwe Factory 500 maar ook voor de DMP ProX 350, de opvolger van de 320. Vooral in de medische industrie is de vraag naar de 3D metaalprinters groot. VJ : “We hebben bij onze metaalprinters een grotere vraag dan we aan kunnen qua productiecapaciteit. We werken momenteel aan het vergroten van deze capaciteit.” Volgens VJ komt de grote vraag zowel door de nieuwe machines alsook door de samenwerking met GF Machining Solutions. De topman van 3D Systems ziet de metaalprintbusiness als een belangrijke pijler onder de groei van de onderneming in 2019.

GF Machining Solutions presenteert half november op Formnext een speciaal voor AM ontwikkelde draadvonkmachine om de werkstukken van het bouwplatform te halen. Lees in 3D Print magazine hoe GFMS postprocessing van AM-stukken makkelijker maakt.

Bron toelichting Q3 cijfers: Seeking Alpha

Back to top button