3D printmarktdesignMaterials

Voestalpine opent onderzoekscentrum 3D metaalprinten in Düsseldorf

Staalproducent Voestalpine heeft in Düsseldorf een onderzoekscentrum voor 3D metaalprinten geopend. In dit Voestalpine AM Center bundelt de groep alle research activiteiten op dit vlak. De focus ligt op complexe lichtgewicht onderdelen voor de luchtvaart-, automobiel- en gereedschappenindustrie.

 

Staalproducent ziet kansen in meerdere sectoren

Het Voestalpine AM Center is ondergebracht op de site van de Special Steel Division in Düsseldorf. Deze divisie houdt zich bezig met technologisch geavanceerde materialen en klantspecifieke oplossingen. Voestalpine ziet voor 3D metaalprinten kansen in complexe producten en in customizing van onderdelen. Concreet noemt de staalfabrikant voor de automobielindustrie het maken van reserve onderdelen en prototypes. Met 3D metaalprinten kan dat in economisch opzicht efficiënter dan met de huidige technieken. In de luchtvaartindustrie liggen de kansen vooral in gewichtsbesparing. Door complexe componenten te 3D printen, denkt de staalproducent dat klanten gewicht kunnen besparen. Voestalpine denkt dat er ook een markt ontstaat voor gepersonaliseerde medische implantaten die uit de 3D printer komen.

 

voestalpine am
Franz Rotter (Managing Director Special Steel Division), samen met Wolfgang Eder (voestalpine CEO) voor een van de 3D metaalprinters.

 

Focus op product- en poederontwikkeling

In Düsseldorf draait het zowel om de ontwikkeling van dit soort componenten in samenwerking met de klant als ook om de doorontwikkeling van poeders voor 3D metaalprinten. Bij de R&D activiteiten voor de producten gaat het onder andere om ontwikkeling van designkennis naast de specifieke productie-eisen. Voor deze poeders valt het AM Center terug op twee andere onderdelen van de groep, namelijk Böhler Edelstahl in Oostenrijk en Uddeholms AB in Zweden. Dit zijn al producenten van onder andere metaalpoeders. In de toekomst gaan ze ook poeders voor 3D metaalprinten aanbieden. Het nieuwe R&D centrum in Düsseldorf gaat kennis opbouwen over het produceren van poeders specifiek voor additive manufacturing. Er zal ook geïnvesteerd worden in speciale poeder atomisatie capaciteit in zowel Oostenrijk als Zwitserland. De poeders die hier geproduceerd worden, kunnen in Düsseldorf verwerkt worden tot concrete producten.

Grootste warmtebehandelingsoven

De keuze voor Düsseldorf is mede ingegeven doordat het AM Center direct toegang krijgt tot een van de grootste installaties voor warmtebehandeling in Duitsland. Deze maakt onderdeel uit van de faciliteiten die Voestalpine in Düsseldorf heeft. Warmtebehandeling is één van de cruciale onderdelen uit de procesketen voor hoogwaardige 3D geprinte metalen componenten. De Voestalpine groept investeert dit jaar € 150 miljoen in R&D, een toename van liefst 13 procent. De Oostenrijkse groep is daarmee een van de meest kennisintensieve bedrijven van het land. Op termijn wil de groep met partners de AM-activiteiten uitbreiden naar Noord Amerika en China.

 

 

Back to top button