3D printmarkt

Flam3D met 3D Manufacturing Area op Machineering

Flam3D gaat met een groep aangesloten bedrijven naar Machineering, de eerste beurs voor de maakindustrie in de Benelux die dit jaar fysiek doorgaat. De 3D Manufacturing Area powered by Flam3D biedt de beursbezoekers heel laagdrempelig toegang tot de laatste expertise op het vlak van additive manufacturing.

“Op een beurs zie je oplossingen waar je nog niet aan had gedacht; misschien niet eens naar op zoek was. Of bezoekers beseffen dat er een oplossing is voor een probleem waarvan zij dachten dat het onoplosbaar was.” Dat zegt Flam3D directeur Kris Binon over het belang van fysieke beurzen, zoals Machineering. “Een goed gesprek is goud waard, ook wel letterlijk eigenlijk.” De brancheorganisatie voor de AM-industrie in Nederland en Vlaanderen is daarom blij dat de fysieke beurzen weer starten in de Benelux. Om de technologie onder de aandacht te brengen, zijn beurzen onmisbaar.

Flam3D deelnemers van nabehandeling AM-stukken, speciaal filament tot en met groot formaat gel printing

De materiaalstructuur van (vlnr) gesmeed 316L, geprint met DED-technologie en met laser poederbed metaalprinten (foto VUB)

Corrosievorming voorkomen

Aan het Flam3D collectief in Brussel nemen in elk geval al deel K3D, Digital Dot, Roffelsen Plastics en de Vrije Universiteit Brussel. Deze laatste heeft recent onderzoek gedaan naar corrosiegedrag van metalen AM-componenten. Het onderzoeksteam van de VU Brussel heeft met name 316L en aluminium onderzocht. Als je ver inzoomt op de microstructuur van 3D geprint 316L wordt een heel andere structuur zichtbaar dan in gewalst 316L. In de grote korrels zijn kleine subcellen zichtbaar. Met een corrosietest is aangetoond dat deze de corrosie werende eigenschappen van het materiaal beïnvloeden. Meer over dit onderzoek kun je in de september editie van 3D Print magazine lezen.

Hardchromeren van AM-componenten

K3D zal op Machineering ongetwijfeld de resultaten laten zien van testen die het samen met Chromin Maastricht doet om metalen AM-onderdelen slijtvaster te maken met hardchromeren (foto bovenaan). Hiermee heeft K3D voor moederconcern Kaak Group een moer van een gereedschap slijtvaster gemaakt waardoor de levensduur aanzienlijk verlengd wordt. Het gaat om een onderdeel met normaal een levertijd van 6 weken, die sterk wordt ingekort doordat K3D de M10 bit 3D print. Lees hier alvast een artikel over het harchromeren.

Maatwerk filament en granulaat

Roffelsen 3D is pas officieel sinds vorig jaar actief in de 3D printindustrie. Het Eindhovense bedrijf ontwikkelt maatwerk filamenten en granulaat voor bedrijven die serieproductie met FDM en FFG technologie doen. In de juni editie van 3D printmagazine zegt CEO Mark Roffelsen dat de vraag zo groot is dat inmiddels de productiecapaciteit is uitgebreid. Eind dit jaar wil het bedrijf 3 productielijnen in een 3 ploegensysteem operationeel hebben. In 3D Print magazine 2/2021 kun je er meer over lezen.

Groot formaat 3D printen

Digital Dot is de vertegenwoordiger van de Massivit 3D printers in de Benelux. Digital Dot geldt tevens als Europees democentrum voor de groot formaat 3D printers, Massivit 3D heeft een eigen 3D printtechnologie ontwikkeld: GDP geltechnologie. Er wordt geprint met een UV-uithardende hars, Dimengel. De UV-belichter zit in de printkop en het materiaal is na de belichting in een fractie van een seconde uitgehard. Omdat het uitharden in milliseconden gebeurt, is er amper supportmateriaal nodig. Dit draagt bij aan de hoge opbouwsnelheid en voorkomt kostbaar nabewerken. Met deze technologie mikt Massivit op een nieuwe markt: de promotiemarkt. Reclameobjecten maar ook decorstukken kunnen nu snel 3D geprint worden.

Machineering 2021 vindt van 8 – 10 september in Brussel. Met de code 3D PRINT MAGAZINE: 107 krijg je gratis toegang tot het evenement na voorregistratie

Back to top button