MaterialsTechnology

TRL-niveaus van EOS indicatie industrierijpheid AM-materialen

EOS introduceert een nieuw classificatiesysteem voor kunststof- zowel als metaalpoeders. Door met zogenoemde Technology Readiness Levels (TRL) te gaan werken, wil EOS het inschatten van de industrierijpheid AM-materialen makkelijker maken.  Industrieel 3D printen wordt dan eveneens beter vergelijkbaar met traditionele productietechnieken en andere 3D printtechnologieën.

 

EOS ontwikkelt ook sneller printproces voor aluminum

Het TRL-concept is ontwikkeld door NASA en wordt in tal van industrieën toegepast. Niveau 5, bijvoorbeeld, verwijst naar een verificatie van de technische oplossing, terwijl niveau 9, het hoogste niveau, verwijst naar de volledige productiecapaciteit gedocumenteerd met uitgebreide statistische gegevens. Met geldige parameters voor de eigenschappen van onderdelen vergemakkelijkt en versnelt EOS zowel de overgang naar de productie van seriematig 3D printen.

 

Twee categoriegroepen

Voor een eenvoudige oriëntatie verdeelt EOS zijn materiaalproducten in twee categorieën: TRL 3-6 verwijst naar CORE-producten, terwijl PREMIUM-producten in de categorieën TRL 7 -9 vallen en daarom geschikt zijn voor gebruik in serieproductie. Een van de doelstellingen is de snellere beschikbaarheid van nieuwe materialen met een zo hoog mogelijk TRL-niveau. Op Formnext toonde EOS voorbeelden van de nieuwe categorieën, waaronder een aluminiumlegering met een hoge thermische belasting, op Premium-niveau, en een koperlegering op Core-niveau.

 

Sneller 3D printen, minder support nodig

Het aluminium is een materiaal waarvoor EOS nieuwe procesparameters heeft ontwikkeld. Volgens de fabrikant van 3D printers is dit momenteel het snelste printproces voor aluminium AlSi10Mg dat beschikbaar is. Samen met technologiepartner GKN Powder Metallurgy is ook het printproces voor EOS StainlessSteel 316L VPro (volumeproductie) aanzienlijk versneld. En door nieuwe scanstrategieën reduceert EOS de noodzaak van supportmateriaal aanzienlijk. Dit draagt eveneens bij een aan snellere materiaalopbouw en minder materiaalverspilling en nabewerken.

In de Benelux vertegenwoordigt Bender AM het Duitse EOS

 

Back to top button