Technology

AM-markt groeit naar $ 41,5 miljard in 2027

Op de valreep van 2018, hebben de analisten van SmarTech Publishing, een optimistisch rapport geschreven over de groei van de 3D printindustrie. Deze groeit door naar een omvang van ruim $ 41 miljard dollar in 2027. Interessant zijn de ontwikkelingen die volgens de analisten in 2019 een stempel op de markt gaan drukken. Opvallend: het zijn met name nieuwkomers die de markt het komend jaar in beweging zullen zetten, voorspelt SmarTech Publishing.

 

Analisten SmarTech: wedergeboorte AM-industrie in 2019

Het marktonderzoekbureau geeft in een blogpost toe dat het zeven jaar geleden al dacht de additive manufacturing industrie een belangrijk omslagpunt had bereikt. De opmars van goedkope desktop 3D printers werkte als een katalysator op de brede publieke opinie. Dat zou in 2012 voor een omslag in de markt gaan zorgen. In de zeven jaren die sindsdien verstreken zijn, is de AM-industrie als nooit eerder tevoren uitgedaagd. 3D printen heeft de verwachtingen van nogal wat klanten tot nog toe niet kunnen waarmaken, aldus de analisten. En toch hebben bedrijven in de sector opvallende vooruitgang geboekt waarmee ze de basis leggen voor nieuwe business. In de blogpost spreken de analisten daarom over de wedergeboorte van de AM-industrie in 2019. De visie is samengevat in het rapport 2019 Additive Manufacturing Market Outlook. Hierin beschrijven ze de complete waardeketen: hardware, software en materialen en daaraan toegevoegd de ontwikkelingen bij de 3D print servicebureaus.

 

3D metaalprinten

 

Een van de nieuwkomers die een stempel op de markt gaat drukken is Desktop Metal. Op de foto het nieuwe Studio System dat in 2019 ook in Europa leverbaar wordt.

 

Snelle opmars 3D metaalprinten

Een van de reden waarom ze opnieuw erg optimistisch zijn, is de snelle opmars van 3D metaalprinten, lange tijd een niche toepassing. De analisten van SmarTech Publishing denken dat 3D metaalprinten binnenkort de belofte die printen met polymeer niet heeft kunnen waarmaken, wel gaat inlossen. Men wijst onder andere op het feit dat startups in metaalprinten zoals Markforged, Desktop Metral en Digital Alloys geld van investeerders hebben weten aan te trekken, die ver boven de bedragen uitkomen die destijds in kunststof 3D printen werden gestopt. De interesse voor 3D metaalprinten heeft leidende partijen in de polymeerindustrie, met name wordt HP genoemd, bovendien aangespoord om voor 2019 en later mataalprintoplossingen aan te kondigen. Stratasys heeft zich op de laatste Formnext in die rijtje vervoegd.

 

Carbon 3D

Carbon wil in 2019 samen met een klant de serieproductie van 1,2 miljoen schoenzolen realiseren.

 

Belangrijke nieuwkomers in 2019

In het rapport schetsen ze verder vijf nieuwe ontwikkeling die een in 2019 een stempel op de markt zullen drukken. Daaronder HP ambitie om grote aantallen metalen componenten te gaan 3D printen; de nieuwe techniek van Velo3D, de lancering van de Arcam Spectra-H elektronenstraal printer, de prijsstrategie van Carbon. Velo3D is daarbij de absolute nieuwkomer. Deze Amerikaanse startup slaagt erin om de powderbed fusion technologie op een aantal punten sterk te verbeteren, waardoor de kostprijs per product omlaag gaat. In de eerste editie van 3D printmagazine gaan we dieper op deze technologie in. Carbon is ondertussen met een partij bezig om in 2019 de serieproductie van meer dan 1,2 miljoen schoenzolen op te zetten. Allemaal geprint met de CLIP-technologie van Carbon.

 

De totale groei van de AM markt (bovenste groene lijn) en die van de verschillende segmenten.

 

Vanaf nu: groeien

De komende jaren gaat de AM-markt groeien, voorspellen de SmarTech analisten. Ze baseren zich op twee feiten. Allereerst dat internationals het onderwerp hoog op de agenda hebben geplaatst. Deze multinationals lopen uiteen van chemiebedrijven, materiaalontwikkelaars tot de traditionele fabrikanten van werktuigmachines en lasers. De tweede ontwikkeling is dat de AM-industrie vooral samen met de markt toepassingen zoekt die complementair zijn aan bestaande productieprocessen en machines. Dat zeggen de analisten van SmartTech Publishing in hun recent rapport over de groei van de AM markt tussen 2018 en 2027. Zij voorspellen dat de markt van ruim $ 7,5 miljard vorig jaar in tien jaar tijd gaat doorgroeien naar een totale markt van ruim $ 41 miljard. 3D print services zijn tegen die tijd het grootst, op de voet gevolgd door hardware en materialen. Deze laatste deelmarkt is wel de sterkte groeier in de komende jaren.

 

Meer over het SmarTech Publishing rapport kun je hier lezen.

FOTO: Velo3D is een van de nieuwkomers waar de analisten van SmarTech veel van verwachten.

Back to top button