Technology

Shimadzu verkort fatigue testen tot uren

Een van de cruciale factoren voor de inzet van additive manufacturing in dynamisch belaste toepassingen, is de fatigue-eigenschappen. Hoe vaak kan een onderdeel belast worden voordat het faalt? Flam3D organiseert binnenkort voor haar leden een bezoek aan het Shimadzu Europe Innovation Center. Hier staat een van de snelste systemen om vermoeiingstesten in korte tijd uit te voeren.

 

Flam3D-leden op werkbezoek bij Shimadzu Europe

Shimadzu kan met het USF-2000A systeem in zes dagen tijd 10 10 testcycli doen. Binnen tien minuten zijn al de resultaten beschikbaar van meer dan 10 miljoen cycli. Deze snelle resultaten zijn te danken aan het testen met ultrasoon geluidsgolven met een een 20 kHz frequentie in plaats van de vaak gangbare 300 Hz. In de dagelijkse praktijk betekent dit dat een vermoeiingstest van een 3D geprint onderdeel in uren, hooguit dagen kan worden uitgevoerd. Daarmee kunnen engineers de producten valideren en binnen korte tijd inzicht krijgen in de levensduur die ze kunnen verwachten. Een van de toepassingen waarvoor het systeem wordt ingezet, is het onderzoeken van onderdelen die met slm-technieken zijn geprint.

 

Effect insluitingen en microcracks

Het Shimadzu USF-2000A systeem kan materialen testen met een treksterkte van 1.000 MPa en meer. Tijdens de testen worden niet alleen vermoeiingsmechanismen opgespoord maar ook micro defecten aan de werkstukken en insluitingen. Juist deze onzichtbare defecten in een AM-werkstuk zijn op termijn vaak het begin van een breuk in het materiaal en Het systeem werkt op basis van ultrasoon technologie. De Japanse fabrikant zegt zelf dat hierdoor ontwikkelcycli van AM-werkstukken aanzienlijk versneld kunnen worden.

Het testsysteem van Shimadzu. (FOTO’s: Shimadzu)

Flam3D bedrijfsbezoek

Flam3D en Shimadzu Benelux organiseren 5 februari voor de leden van de AM-brancheorganisatie een werkbezoek aan het Europese hoofdkantoor in Duisburg. Na een welkomstwoord door de gastheer geeft professor Frank Walther van de TU Dortmund een presentatie over de onderzoeksactiviteiten op gebied van metaalmoeheid. Professor Walther geldt als een van de specialisten op het gebied van metaalmoeheid. Aansluitend is er een presentatie over het USF-2000A systeem. ’s Middags vindt er in het laboratorium een demonstratie plaats van een fatigue-test in korte tijd.

De bijeenkomst is toegankelijk voor Flam3D leden. Lid worden kan altijd nog. Vervoer gebeurt op basis van carpoolen. Wil je meer weten, kijk dan hier.

Back to top button