Applications

Exerion versnelt validatie framedesigns met FDM printer

Define. Design. Produce. Het motto van RapidPro 2019 is oplossingen tonen. En daarvoor heb je niet altijd zeer hoogwaardige en kostbare 3D printtechnologie nodig. Exerion Precision Technology in Ulft zet de FDM-printer in voor tooling. Robertjan Ansink, manager engineering, is overtuigd dat de rol van 3D printen binnen de maakindustrie gaat toenemen.

 

Exerion 3D print tooling voor de kantpers

“De tijd zal uitwijzen hoe snel het gaat. Ik zie nog weinig grenzen, er komen steeds nieuwe mogelijkheden”, zegt Ansink. Exerion ontwikkelt machineframes, die door slim gebruik te maken van plaatwerktechnologie uit dunne plaat gebouwd kunnen worden, 0,8 tot 1 mm dik. Sinds een jaar zet het de Leader Pro 3D printer van de Nederlandse fabrikant dddrop in, inclusief de Smart Module. In eerste instantie voor het printen van 3D modellen als ondersteuning van verkoopgesprekken.

 

De behuizing van dit gereedschap wordt 3D geprint en niet langer uit vol materiaal gefreesd.

 

Kantpers tooling uit de FDM printer

Ondertussen 3D print Exerion Precision Technology ook tooling, zelfs buiggereedschappen voor de kantpers. “Daarmee kunnen we acht tot tien prototypes buigen, voldoende om een ontwerp te valideren”, zegt Robertjan Ansink. Ze printen het vormdeel en plaatsen dat over een universele stalen body. De standtijd is voldoende om het ontwerp te valideren en om klant een prototype van een frame te tonen. Hierdoor verschuift de investering in de aanmaak van een duur buiggereedschap naar het moment waarop het ontwerp gevalideerd is en er dus geen designwijzigingen meer komen.

 

Dankzij 3D printer verschuift investeringsbeslissing over gereedschappen

Voor Robertjan Ansink is dit een toepassing van de 3D printer van dddrop die hij aanvankelijk niet had verwacht. Hij merkt echter dat naarmate de engineers meer ervaring met de filamentprinter krijgen, ze meer toepassingen ontdekken. Soms ontwerpen de engineers speciale gereedschappen die duur zijn om aan te maken. Deze worden dan eerst geprint, zodat men zeker is van het ontwerp. Ook freesdelen worden steeds vaker geprint. Een voorbeeld is de behuizing voor een gereedschap dat ze gebruiken om schroefdraad in plaatdelen te persen en hierin stutten te plaatsen. Robertjan Ansink: “Door het 3D printen, verkorten we de levertijd, reduceren we de kosten van het onderdeel en we integreren meerdere onderdelen tot één geheel, doordat we het ontwerp aanpassen aan de mogelijkheden van 3D printen.”

 

Ook deze meethulp voor het scannen van de machineframes wordt tegenwoordig 3D geprint.

 

Een uitgebreid artikel over hoe Exerion Precision Technology de dddrop 3D printer inzet, kun je lezen in de recente editie van 3D Print magazine. Dddrop neemt in maart deel aan RapidPro.

 

Back to top button