ManufacturersTechnology

Dddrop Leader Pro print met dubbele extruder

De Nederlandse 3D printerfabrikant dddrop heeft op TCT Show voor het eerst de nieuwste versie van de dddrop Leader Pro gedemonstreerd. Deze 3D printer kan met 2 extruders in 1 laag printen. Binnenkort komt er een kit voor de Leader Pro waarmee de FDM printer helemaal klaar is voor het 3D printen van metalen componenten.

 

Nieuwe versie biedt mogelijkheid multicolor en -materiaal te printen

Dat laatste gebeurt dan me het nieuwe BASF filament Ultrafuse 316LX. Met de combinatie van dit nieuwe filament met de dddrop 3D printer zijn al goede ervaringen opgedaan (lees hier een eerder artikel over dit bijzondere filament van BASF).

 

Extra functies op 3D printer

De dddrop Leader-serie is uitgebreid met de Pro versie. Deze heeft de betrouwbaarheid van de Leader-serie, maar met alle momenteel denkbare functies, zoals filament management (automatisch naar een volle rol overschakelen). Ook is de tot 130 graden verwarmde bouwplaat (330 bij 310 mm) ‘swappable’, deze kan eenvoudig verwisseld worden voor verschillende printjobs en materialen.

 

Het dddrop team op de beurs in Birmingham. 

 

Twee verschillende extruders werken onafhankelijk

De 3D printer heeft twee onafhankelijke printkoppen. Elke kop heeft een aparte besturing en configuratie. Hierdoor kunnen dus verschillende materialen in één werkstuk worden gebruikt. Ook kan men in één bouwlaag verschillende nozzles inzetten. De twee extruders kunnen elk een eigen nozzle diameters ( van 0,2 tot 1 mm) hebben. De koppen printen sequentieel; ze kunnen niet gelijktijdig printen. Dankzij de dubbele koppen kunnen wel multi-color en multimateriaal stukken worden geprint, bijvoorbeeld complexe samenstellingen met oplosbare ondersteunende materialen zoals HIPS, PVA of andere.

 

Productie in Doetinchem

De dddrop Leader PRO wordt geleverd met een licentie voor Simplify3D printersoftware en instellingen voor de dddrop-filamenten. IF Adamas produceert de dddrop 3D printers grotendeels in Nederland. Hierdoor kan men snel op specifieke vragen en opmerkingen van klanten inspelen. Daarom bouwt men de printer in kleine batches zodat wijzigingen direct kunnen worden doorgevoerd.

 

Back to top button