3D printmarkt

Trendrapport Hubs: één of vijf 3D print eind-onderdelen

Forse toename aantal bedrijven dat 10+ onderdelen per productierun 3D print

Hoewel prototyping nog steeds de nummer 1 applicatie is, heeft 21% van de deelnemers aan het 3D Printing Report 2023 van Hubs verleden jaar 3D printen ingezet voor de productie van eind-onderdelen. Opvallend hierbij is dat 20% van de productieruns series betrof tussen de 101 en 1.000 onderdelen. In 5% van de gevallen ging het zelfs om meer dan 1.000 onderdelen.


Dit is een van de conclusies uit het onderzoek door Hubs onder gebruikers van het platform, tegenwoordig onderdeel van het Amerikaanse Protolabs. Dat heeft overigens in 2022 meer dan een miljoen onderdelen geprint voor klanten van het platform. Driekwart van de bedrijven printte series van meer dan 10 stuks; een jaar eerder lag dit cijfer nog op 49%. 83% van de deelnemers zegt dat ze met 3D printen kosten hebben bespaard.

Aantallen per productierun worden steeds groter

Minder robuuste groei dan verwacht

De groei van de AM-markt is volgens het trendrapport minder robuust geweest dan een jaar eerder voorspeld. Hubs verwachtte in 2021 dat de markt zou doorgroeien naar $18,3 miljard; de teller is blijven steken bij $17 miljard. Voor 2023 verwacht men een groei naar $19,9 miljard. Hubs komt hiermee op een groeipercentage uit van 17% op jaarbasis. De luchtvaartindustrie is de belangrijkste gebruiker van additive manufacturing. Automotive en de medische industrie staan op plek 2 en 3.Een kwart heeft een gemiddelde productierun van 1 tot 10 onderdelen, 27% van 11 tot 50 onderdelen en 24% print per keer tussen de 51 en 100 onderdelen.

FDM blijft meest populaire printtechniek

Kijk je naar de AM-technieken, staat FDM nog steeds bovenaan met 56% gevolgd door SLA (20%) en SLS (10%). Multijet Fusion staat op de vierde plek met 8,8% van de deelnemers die zeggen deze techniek het meest te gebruiken. Hoewel 3D metaalprinten snel groeit, blijft het in de totale markt nog achter: slechts 1,7% van de deelnemers zegt dat laser powderbed fusion de meest gebruikte technologie is en voor 0,7% is dat EBM.

Grote impact verwacht van 4D printen

Er is echter een potentieel in alle industrieën, menen de samenstellers van het trendrapport. De voedingsindustrie, fashion, motorsport, gezondheidszorg en ruimtevaart worden in het rapport aangegeven als de groeiaanjagers voor de komende jaren. Voor de laatste twee sectoren is met name 4D printen een kansrijke technologie, meent Hubs. Hierbij wordt de 4e dimensie, tijd, toegevoegd. Onder invloed van externe invloeden zoals temperatuur of vochtigheid kunnen de materialen een andere vorm aannemen. Volgens de samenstellers van het trendrapport staat 4D printen nog in de kinderschoenen, maar zal de impact ervan op verschillende industrieën groot zijn.

Je kunt het rapport hier downloaden

Back to top button