ApplicationsTechnology

3D metaalprinten brengt elektrische e-Move Adventure dichterbij

Additive manufacturing is dé productietechnologie voor de elektrische motorfiets van Team e-Move Adventure, dat de eerste Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge heeft gewonnen. Niet alleen kan het team hiermee het gewicht omlaag brengen, de technologie maakt het tevens mogelijk de elektrische adventure motorfietsen te personaliseren. Bijvoorbeeld door de lengte van de metalen brug te variëren.

 

Team e-Move Adventure wint eerste Additive World Design challenge

 

Gilbert Peters, eigenaar van het engineeringbureau Fransiscó in Nijmegen, is maar wat blij met de award die hij vorige week kreeg uit handen van Brent Stucker, juryvoorzitter. “Deze award is een erkenning die we goed kunnen gebruiken.” Want het Team e-Move Adventure heeft nog heel wat werk te doen voordat de eerste elektrische motorfiets geproduceerd kan worden. In dat productieproces gaat additive manufacturing een belangrijke rol spelen.

 

Gilbert Peters
Gilbert Peters met de award in zijn handen, ontworpen door Rein van der Mast van Additive Industries en gemaakt op een van de metaalprinters.

Gewichtsbesparing en functie-integratie
Team e-Move Adventure is de winnaar van de Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge in de categorie professionals. Gilbert Peters en zijn team ontwikkelen een elektrisch aangedreven motorfiets. Ze hebben de award gewonnen door de achterwiel ophanging compleet te redesignen, specifiek voor additive manufacturing als productietechnologie. Gilbert: “Eerst hebben we de vorm topologisch geoptimaliseerd om gewicht te besparen. Daarna hebben we gezocht naar functie-integratie. Dat laatste is het belangrijkste voordeel, ook al is gewichtsbesparing bij een elektrische adventure motorfiets belangrijk omdat daardoor de handling verbetert.” Doordat het team de ophanging gaat 3D metaalprinten, kan men de remleiding en de remklauw integreren in de ophanging. Hierdoor is het totaal aantal componenten van 16 naar 1 teruggebracht, wat assemblage scheelt. “Bovendien is het onderdeel lichter én stijver.” Hij ziet nog veel meer kansen voor functie-integratie in de elektrische motorfiets, waardoor het aantal componenten verkleind kan worden.

 

Personaliseren
De motorfiets is bedoeld voor het topsegment van de markt. De presentatie van een prototype staat gepland voor over twee jaar. Gilbert Peters wil dicht bij de klant gaan produceren in een kleine fabriek, bijvoorbeeld in New York. Daar wonen de echte rijke mensen waar deze adventure e-bike voor bedoeld is. Dankzij additive manufacturing kan de motorfiets verder gepersonaliseerd worden. “Doordat we 3D printen, kunnen we componenten zoals de achterbrug aanpassen aan wat de klant wil. Meer comfort of meer dynamiek. We willen tegen die tijd een mock up maken waar de klant op gaat zitten. Dan scannen we zodat we de afmetingen kunnen aanpassen.” De award die Gilbert en zijn team in de wacht heeft gesleept, helpt ze bij het realiseren van de plannen. Hij hoopt nieuwe partners te vinden, bijvoorbeeld softwareleveranciers, die hun platform beschikbaar willen stellen voor de ontwikkeling van het prototype. Daarnaast willen ze de komende jaren investeerders aantrekken die de productie mogelijk gaan maken. “De exposure die we kunnen krijgen door deze award te winnen, kunnen we dan gebruiken. We kunnen laten zien dat we uit de industrie erkenning krijgen voor ons idee”, besluit Gilbert Peters.

 

Meer informatie
www.fransisco.nl

Back to top button