Materials

Atum3D en Mitsubishi Chemical ontwikkelen nieuw UV-hars

Atum3D en Mitsubishi Chemical hebben een nieuw UV-hars ontwikkeld voor DLP-printers. Diabeam is onder andere geschikt voor interieurtoepassingen in de automobielindustrie vanwege de krasbestendigheid, naast andere specifieke eigenschappen. Atum3D presenteert daarnaast een nieuwe DLP printer met een heel nieuwe lichtbron.


De Nederlandse fabrikant van DLP 3D printers Atum3D werkt sinds een jaar intensief samen met materialenproducent Mitsubishi Chemical. Diabeam is het eerst resultaat van dit partnerschap. Het UV-hars is geschikt voor DLP printers met een 365 nm lichtbron. Naast de krasbestendigheid heeft het materiaal thermische eigenschappen alsook een slagvastheid die volgens de beide bedrijven tot nog toe moeilijk haalbaar zijn met lichtgevoelige harsen.

Toepassingen

De twee bedrijven verwachten dat met dit materiaal nieuwe toepassingen voor de DLP printtechnologie gevonden kunnen worden. Met name noemen ze interieurdelen van auto’s, zoals afdekplaatjes en sierdelen. Onderdelen waarvan de gebruiker een lange levensduur verlangt. Ook voor frames voor auto’s en andere voertuigen is Diabeam een geschikt materiaal. “Wij denken dat dit materiaal nieuwe kansen biedt voor kortere doorlooptijden, snellere design- en ontwikkel-iteraties zowel als lokale, just-in-time productie van automotive onderdelen”, zegt Joep Koopmans, manager Business Development and Partnerships bij Atum3D.Dick Hoogerdijk, directeur Marketing and New Business Development bij Mitsubishi Chemical Europe, zegt dat het nieuwe hars het commitment van het concern onderstreept om een van de leidende toeleveranciers in de 3D print industrie te worden.

Nieuw DLP Station 50365

De andere primeur bij Atum3D is het nieuwe DLP Station 5-365. Deze is geschikt voor het 3D printen met onder andere Somos materialen van DSM en hoogwaardige harsen van andere fabrikanten. In de machine zit een nieuwe 2K ultra HD projector met een zeer hoog contrast en een x,y resolutie van 70 micron. Deze combinatie levert snelheid en nauwkeurigheid. De 3D printen is eveneens voorzien van het STIRH-mechanisme van Atum3D. Dit zorgt ervoor dat eventueel na elke laag het reservoir met hars beweegt, zodat het vloeibare materiaal homogener wordt. Dat zorgt voor een betere printkwaliteit. Op de nieuwe DLP Station 5-365 is dit standaard, op de 5-405 is het een optie. Ook in de software voor de DLP printers zijn er vernieuwingen, onder andere de optie om de oppervlakteafwerking te optimaliseren. Voor onderzoektoepassingen krijgen de operators met de nieuwe Creator Edition de toegang tot nog meer parametersettings.

De productlanceringen vinden plaats op Formnext 2019

Back to top button