3D printmarkt

SLM Solutions: minder machines, méér multi-laser systemen verkocht

SLM Solutions heeft in de eerste negen maanden van dit jaar minder 3D metaalprinters verkocht vergeleken met een jaar geleden. Het effect op de waarde van de nieuwe orders valt mee, omdat méér klanten multi-lasersystemen bestellen. In totaliteit heeft SLM Solutions 49 machines verkocht, 27% minder dan in 2018.


Het Duitse SLM Solutions zit onder leiding van de nieuwe CEO Meddah Hadjar midden in een veranderproces, nadat het vorige management zo goed als volledig weg is en het bedrijf uit een diep dal komt. De Q3 cijfers weerspiegelen volgens Meddah Hadjar nog niet het potentieel dat het bedrijf heeft.

Op de EMO toonde SLM Solutions de remklauw voor de Bugatti sportwagen die klanten eventueel kunnen laten 3D printen. Het printen hiervan vergt op de SLM 500 Quad net geen twee dagen per stuk.

Cancelen raamcontract Chinese klant halveert order backlog

Maar de orderintake is in het derde kwartaal wel gestabiliseerd op ongeveer het niveau van 2018: 17,3 miljoen euro vergeleken met 17,9 miljoen een jaar eerder. Het aantal verkochte machines daalde van 67 naar 49 dit kwartaal. De waardedaling wordt gedeeltelijk goedgemaakt doordat klanten vaker een systeem met meer laser bestellen. SLM Solutions heeft het raamcontract met de Chinese klant inmiddels opgezegd. Hierdoor slinkt de portefeuille onder handen werk meteen met 51%. Er is nog een backlog van 24 machines. Dat zijn er 6 meer dan vorig jaar aan het einde van Q3. Ook de waarde ligt fors hoger. Doordat SLM Solutions de kosten beter in de hand heeft, er minder eenmalige uitgaven zijn en de voorraden tegen hogere prijzen verkocht konden worden, is het EBITDA-resultaat in Q3 sterk verbeterd ten opzichte van een jaar eerder. Het EBITDA resultaat is over de eerste negen maanden echter een dikke 19,7 miljoen negatief.

Nieuwe CFO

Tegelijk met de Q3 cijfers heeft SLM Solutions bekend gemaakt dat het een nieuwe CFO heeft gevonden. Op 1 januari 2020 start Frank Hülsmann als CFO. Hij is afkomstig van Lufthansa Group, waar hij meerdere posities heeft bekleed. Per 1 december start er ook een nieuwe COO, Sam O’Leary. De nieuwe COO komt uit dezelfde stal als topman Meddah Hadjar: GE Additive. O’Leary is momenteel nog als product manager bij GE Additive verantwoordelijk voor de Concept Laser machines. Hij heeft overigens pas vorig jaar de overstap van GE naar de 3D printtak van het concern gemaakt.


Back to top button