Technology

Incus lanceert 3D metaalprinten op basis fotopolymerisatie

Het Oostenrijkse Incus lanceert op Formnext de eerste 3D metaalprinter van het bedrijf, dat voortkomt uit Lithoz. Het gebruikt deels dezelfde technologie, alleen voor een ander materiaal. Met fotopolymerisatie print Incus complexe metalen componenten.


Lithoz was een van de eerste bedrijven in de wereld die erin slaagde om hoogwaardige componenten van technisch keramiek te printen. Uit dit Oostenrijks bedrijf komt nu een nieuwe onderneming voort, Incus, eveneens in Wenen gevestigd. In feite komt de nieuwe onderneming voort uit de R&D-afdeling van Lithoz. De Hammer-serie 3D metaalprinter die op Formnext wordt gepresenteerd, werken met hetzelfde principe als de keramiek printers.

Heatsinks geprint met de technologie van Incus (formaat 55,5 x 20 mm).

Welke voordelen heeft de nieuwe techniek?

Het noemt drie belangrijke voordelen van het fotopolymerisatieproces om metalen onderdelen te 3D printen. De oppervlaktekwaliteit is goed (oppervlakteruwheid uit de printer bedraagt 7 µm in elke richting), het is vanuit kostenoogpunt een efficiënte technologie, de reproduceerbaarheid ligt op een hoog niveau en de technologie is snel. Supportstructuren zijn niet nodig. Het sinteren gebeurt spanningsvrij, zodat de mechanische eigenschappen goed blijven. Incus voegt er nog aan toe dat vergeleken met de slm metaalprinttechnologie, er niet geïnvesteerd hoeft te worden in een oplossing om met beschermgassen te printen. De standaard metaalpoeders zijn namelijk verwerkt in de slurry die wordt belicht, waarna in de tweede processtap de lichtgevoelige polymeren uitgebrand worden en het onderdeel gesinterd. Uit de 3D printer komt dus in eerste instantie een groen product. Het proces is geschikt voor een brede range aan metalen, uiteenlopend van staalgebaseerde materialen en edelmetalen tot legeringen met zware metalen.

Deze gereedschaphouder voor een CNC machine is 34,8 mm hoog.
Back to top button