Applications

BASF certificeert 3D printen autoclaaf

BASF heeft een autoclaaf 3D geprint die voldoet aan de Europese richtlijn Drukapparatuur 2014/68/EU. Deze voldoet aan de eisen voor categorie 3 (bedrijfsdruk = 225 bar). BASF zegt het eerste bedrijf te zijn dat een certificeringsproces inclusief een testprocedure voor 3D geprinte drukapparatuur volledig heeft doorlopen.


Autoclaaf voldoet aan EU-richtlijn Drukapparatuur

Design zorgt voor kortere cyclustijden chemische reactie

De reden om een autoclaaf met additive manufacturing te produceren, ligt vooral in de designvrijheid. In dit geval hebben de design-engineers een twee meter lang kanaal in de autoclaaf kunnen integreren. Hier loopt het medium doorheen dat gebruikt wordt om de temperatuur te verhogen of te verlagen. Dankzij dit nieuwe design, worden de cyclustijden van de chemische reactie in de autoclaaf korter en kan men de temperatuurverdeling beter controleren. De autoclaaf is gemaakt met laser powderbed fusion van een austenitisch edelstaal. Het materiaal biedt voldoende corrosiebestendigheid.

Toegevoegde waarde zoeken

“We maken gebruik van additieve processen waar ze een toegevoegde waarde bieden ten opzichte van conventionele productieprocessen. Drukapparatuur vormt een bijzondere uitdaging, vooral op het gebied van ontwerp, lay-out, productie en certificering“, legt Alba Mena Subiranas, Maintenance & Reliability Solutions, uit. In principe gaat het om onderdelen die met conventionele technieken niet maakbaar zijn. BASF wil 3D metaalprinten voortaan voor meer kritische componenten inzetten als ze hierdoor meerwaarde bieden, zoals bij deze autoclaaf.

Nood aan Europese richtlijn 3D geprinte drukapparatuur

De moeilijkheid hierbij is dat er nog geen Europese richtlijn bestaat voor de testprocedure, de certificering en de afname van additief geproduceerde onderdelen. Voor het team van BASF is dit dan ook een hele uitdaging geweest, De certificering is pas verleend nadat de autoclaaf meerdere testen goed heeft doorstaan. “We hebben bekende methoden en testen uit gestandaardiseerde productie- en testprocessen overgenomen en verder ontwikkeld om recht te doen aan het nieuwe productieproces”, zegt Markus Wilhelm, hoofd Technischen Anlagenüberwachung.

Back to top button