ApplicationsTechnology

ENGIE krijgt Lloyd’s certificering voor 3D printen 316L

ENGIE Laborelec heeft als een van de eerste AM laboratoria in de wereld Lloyd’s certificering gekregen voor het 3D printen van 316L met laser powderbed fusion AM technologie. Deze Lloyd’s certificering geldt voor het volledige proces van poeder tot aan de warmtebehandeling. Voor industriële klanten betekent dit extra zekerheid. ENGIE heeft onder andere al pompwaaiers geprint voor een raffinaderij in de Antwerpse haven.


Lloyd’s Register heeft zowel ENGIE Laborelec, het R&D centrum, alsook ENGIE Fabricom, waar de designexpertise aanwezig is en de 3D metaalprinter staat, geaudit. Dit geldt zowel voor de apparatuur, de medewerkers, processen en procedures.

ENGIE heeft met succes het volledige AM proces voor 316L gecertificeerd. Op de foto het 3D metaalprintlanb bij ENGIE Fabricom. (Foto: ENGIE)

ENGIE 3D print pompwaaier voor raffinaderij in Antwerpen

Consistente kwaliteit in 316L

Concreet betekent dit dat als een product met 316L wordt geprint met een specifieke, gecertificeerde parametersetting, ENGIE Fabricom consistente kwaliteit levert en de eigenschappen van het onderdeel vooraf bekend zijn. Deze voldoen aan de standaard voor 316L die voor de energiesector geldt. Milena Matijasevic-Clarke, surveyor bij Lloy’s Register: “Met robuuste controlesystemen wordt de consistentie van de kwaliteit gewaarborgd; terwijl bewezen processen en procedures betekenen dat iedereen die in het atelierkomt werken duidelijke training en instructies heeft.” Ook in andere sectoren dan de energie kan deze standaard toepasbaar zijn.

AM is technologie die blijft

Voor ENGIE is de Lloyd’s certificering een belangrijke stap. Pieter Hertogs, Sectiemanager Onderhoud, Diensten & Producten bij ENGIE Fabricom Zwijndrecht: “Met Lloyd’s Register als partner hebben we er alle vertrouwen in dat AM binnenkort een integraal onderdeel zal zijn van het hoogwaardige serviceaanbod van de ENGIE groep.” De additive manufacturing technologie wordt niet alleen ingezet voor andere bedrijfsonderdelen van de groep, maar ook voor derden. Coralie Goffin, directeur bij ENGIE Laborelec: “AM is een technologie die blijft, met toepassingen in vele sectoren, waaronder energie – een belangrijke industrie voor ons.” ENGIE en Lloyd’s Register gaan verder met het certificeren van andere materialen voor het AM proces.

Een aantal werkstukken die ENGIE twee jaar geleden op Prototyping in Kortrijk liet zien.

Pompwaaiers voor raffinaderij

ENGIE 3D print al industriële toepassingen voor de energiesector. Een voorbeeld hiervan is onlangs gepresenteerd door Total, dat eind 2017 het probleem had van twee door corrosie aangetaste pompwaaiers in de raffinaderij in Antwerpen. Hierdoor werden de refluxpompen onbruikbaar. ENGIE Fabricom heeft een volledig reverse engineering proces uitgevoerd. De waaiers werden gescand, daarna het 3D model bijgewerkt en uiteindelijk de pompwaaiers geprint in 316 L op de SLM 500 metaalprinter. Op een extra waaier werden de vermoeiingsweerstand en de statische mechanische eigenschappen onderzocht. De waaier was telkens binnen een week beschikbaar. Metingen hebben aangetoond dat de 3D geprinte waaier meer druk en debiet levert dan de originele waaiers.

Begin 2020 presenteert ENGIE zich met de additive manufacturing oplossingen weer op Prototyping MNE 2020 in Kortrijk.

Lees hier meer over Prototyping MNE 2020, waar Flam3D aan de AM-bar complexe toepassingen van 3D printen zal presenteren inclusief de businesscase erachter.

FOTO boven: het metaalpoederlaboratorium van ENGIE Laborelec

ENGIE Laborelec
Back to top button