MaterialsTechnology

AMTechniques ontwikkelt Vacuüm Filament Droger

AMTechniques uit Delfgauw lanceert een Kickstarter campagne voor een vacuüm filament droger. Daarmee kan men filament 100% drogen zonder risico op beschadiging doordat een te hoge temperatuur wordt gebruikt.


Filament dat vocht heeft geabsorbeerd: iedereen die met filament 3D print heeft de problemen waarschijnlijk wel eens ervaren. De Nederlandse startup AMTechniques wil dit oplossen met een Vacuüm Filament Droger. Daarmee kun je wel het filament 100% droog maken, wat met warme lucht, waarmee de meeste drogers werken, niet lukt.

Gedroogd filament wordt rechtstreeks de 3D printer ingebracht

Links vochtig PETG (0,2 mm 1 perimeter), rechts gedroogd PETG na 3 uur drogen in de vacuümdroger (foto’s AMTechniques)

Waarom is vacuüm drogen beter?

Het probleem is, aldus Gertjan Mulder van AMTechniques, dat het volledig drogen van filament meestal een dusdanig hoge temperatuur vergt, dat het materiaal beschadigd raakt. Omdat 100 graden te warm is voor veel filamenten, zal het water nooit volledig verdampen. Daarom gebruikt hij vacuümtechniek. In een vacuüm verdampt het water bij een veel lagere temperatuur dan in een normale omgeving. Het drogen gebeurt met het systeem van AMTechniques al bij 30 graden C. De ingebouwde besturing, vacuüm pomp, verwarming en condensatie-unit zorgen voor een voorgeprogrammeerde droogcyclus.

Direct in de filament feeder

Het systeem is zo gebouwd dat het droge filament direct in de feeder van de 3D printer kan worden ingevoerd. AMTechniques maakt dit mogelijk voor zowel filament met 1,75 mm, 2,85 als 3 mm doorsnede. Daarmee lost AMTechniques vochtgerelateerde problemen bij het 3D printen met filament op. In de kamer waarin de filamentspoel wordt geplaatst, is ruimte om twee spoelen met elk 1 kilo filament te plaatsen. Het systeem houdt de materialen droog als deze eenmaal gedroogd zijn. Dat vraagt weinig energie omdat de vacuümpomp slechts één minuut elke twee of drie dagen zal lopen.

Boven: 3D geprint met vochtig PLA, onder hetzelfde materiaal maar dan gedroogd in de vacuümdroger van AMTechniques.

3D printen verbeteren

Het Nederlandse bedrijf richt zich op de ontwikkeling van technieken om de kwaliteit van 3D printen te verbeteren. Hierbij kijkt men zowel naar proces- als productkwaliteit. Het drogen van filament heeft momenteel alle aandacht. AMTechniques lanceert de Vacuüm Fialement Droger op Kickstarter. De campagne wordt officieel 5 november gelanceerd. Hier kun je alvast meer informatie vinden, evenals op de website van het bedrijf.


Back to top button