Materials

Airbus werkt met Armor aan certificering Kimya filamenten

Op de Paris Airshow heeft de Franse producent van hoogwaardige filamenten Armor een nieuw Kimya filament getoond, PEI-9085. Dit hoogwaardige materiaal is met name geschikt voor de luchtvaarindustrie. Armor demonstreerde de mogelijkheden samen met 3D printerfabrikant miniFactory. Een concrete toepassing van het materiaal is een onderdeel voor Airbus.

Armor en het Finse miniFactory stonden begin dit jaar ook al samen met RapidPro in Veldhoven. Daar kondigden ze een samenwerking met Makerpoint aan om zowel de 3D printer van miniFactory als de hoogwaardige Kimya materialen in de Benelux te vermarkten.

Prototypes voor Airbus 330neo 3D geprint

 

Kwalificatie van filamenten

Airbus heeft al een prototype van een nozzle voor het climate control systeem van de Airbus 330neo 3D geprint. De nozzle is bedoeld voor de passagierscabine. De Europese vliegtuigbouwer heeft bij de ontwikkeling van dit onderdeel de hulp ingeroepen van Armor. De vraag van Airbus aan Armor betrof vooral de kwalificatie van hun materialen. Daarbij kijkt Airbus nadrukkelijk naar standaardisatie van het 3D print proces. In een blog op de website van Kimya zegt Marc Carré van Airbus dat ondertussen twee filamenten gecertificeerd zijn: PLA-HI en PETG-S. Momenteel lopen testen met PETG Carbon. Daarna staan PEI en PEEK op het programma.

 

Stabiel 3D printen met nauwe toleranties

Op de vraag welke prestaties Airbus van een filament verwacht, antwoordt Marc Carré dat de vliegtuigbouwer prototypes snel in een hoge kwaliteit wil printen. Onder kwaliteit verstaat hij dan vooral nauwe toleranties, materiaaleigenschappen en dat de stukken er goed uitzien. “In Armor hebben we een partner gevonden waarmee we onze bevindingen kunnen delen en daarna gezamenlijk aan een oplossing werken.”

 

Samenwerking met meerdere 3D printerfabrikanten

Armor heeft de afgelopen tijd meerdere strategische samenwerkingen met fabrikanten van FDM-printers aangekondigd. Behalve met miniFactory, Intamsys en Raise3D werkt de Franse groep ook samen met Ultimaker. Zo zijn de profielen van Kimya PLA-R en ABS-ESD Naturial rechtstreeks te downloaden Cura om ermee te printen op onder andere de Ultimaker S5. Voor het Raise3D Open Filament Program zijn ondertussen 5 Kimya filamenten goedgekeurd.

FOTO een luchtverdeler voor in de vliegtuigcabine, 3D geprint door Airbus (Foto: Airbus / Armor Group)


Back to top button