3D printmarkt

Flam3D: AM-ecosysteem verbreedt zich

De zomer meeting van Flam3D bracht onlangs treffend in beeld hoe het AM-ecosysteem in de Benelux gestaag groeit. Niet alleen waren er méér leden op de bijeenkomst op de Open Manufacturing Campus in Turnhout. Opvallend was dat de belangenbehartiger een steeds breder terrein van 3D printen bestrijkt. Het AM-ecosysteem in de Benelux verbreedt.

 

Flam3D heeft de afgelopen maanden een stagiaire van HoWest in Vlaanderen de organisatie tegen het licht laten houden. “We willen niet de club van de exclusieve feestjes zijn”, aldus Kris Binon, directeur van Flam3D. Waar de belangenbehartiger van de 3D printindustrie in de Benelux vooral op wil inzetten, is “customer intimacy”. Kris Binon: “We moeten en willen nauw verbonden zijn met onze leden.” De leden bestrijken een steeds breder veld in additive manufacturing: van ontwerp en simulatie software en nabewerken van geprinte werkstukken tot validatie van onderdelen (een recent overzicht van de nieuwe leden vind je hier).

Flam3D leden krijgen op summer meeting inkijkje in patentaanvragen: China koploper

De bijeenkomsten die Flam3D twee keer per jaar voor de leden organiseert, zijn bij uitstek events om te netwerken met anderen in het alsmaar uitbreidend AM-ecosysteem in de Benelux.

Flam3D in ISO expertgroep

Ondanks dat het ledental gestaag groeit, net als het AM-ecosysteem in de Benelux, willen Kris Binon en zijn team nog zo lang mogelijk zoveel mogelijk dingen zelf blijven doen. De vragen zijn echter complex. Zo staat Flam3D op de drempel om zitting te nemen in internationaal opererende normeringscommissies. Kris Binon wil toetreden tot de ISO expertgroep op AM gebied. “Leden krijgen hun producten niet verkocht omdat een papiertje met stempels ontbreekt”, motiveert Kris deze stap. Daarom wil hij in de voorbereidingen van de normen al betrokken zijn.

Veel normen in ontwikkeling

Ellen Bartholomeeusen, communicatie- en marketing manager bij het Nationaal Belgisch Instituut voor Normeringen (NBN), schetste tijdens een aantal recente ontwikkelingen op dit terrein. “Er zijn op AM vlak nog slechts 9 normen gepubliceerd, 25 zijn er in ontwikkeling en 24 landen doen mee.” Op Europees niveau is ook Frankrijk actief. Maar Europese landen gaan ook de ASTM-normen overnemen.  Zelf vindt ze ook het werk binnen het DIN (het Duitse normeringsinstituut) interessant.

Kris Binon van Flam3D: dichtbij de leden blijven om gericht te kunnen ondersteunen.

Verdeling patenten

De AM-industrie is bij uitstek een internationaal opererende industrie, wat onder andere blijkt uit de verdeling van de patentaanvragen. Marco Coolen en Twan Uijttewaal van octrooibureau AOMB presenteerden op de Flam3D meeting cijfers die wellicht sommigen verrasten. Dat het aantal octrooiaanvragen rond 3D printen sinds 1999 in een constante lijn omhoog beweegt, zal niemand verbazen. Opvallender is de top tien van bedrijven met de meeste octrooiaanvragen. Twan Uijttewaal had dit lijstje speciaal voor de Flam3D bijeenkomst samengesteld. Internationaal gaan HP en GE aan kop met 700 respectievelijk 500 patenten.

Sabic koploper patentaanvragen

Kijk je naar de Benelux, dat is Sabic de afgelopen jaren het meest actief geweest met patenten aan te vragen. Ruim 70. Materialise volgt in de Benelux op een goede tweede plek, DSM is 5e. Voor de gelegenheid had Twan ingezoomd op de aanvragen van Sabic. “In de aanvragen zie je terug dat ze veel bezig zijn met materiaaleigenschappen, zoals stabielere materialen, kleuren, meervoudige materialen.”

Dutchy 3D, de Nederlandse 3Dpinterfabrikant die zich onder andere op het onderwijs richt, is sinds kort lid van Flam3D. Op de bijeenkomst demonstreerden Stefan Dingemans en Robbert Bakker de stabiliteit van de 3D printer die deze eveneens geschikt maakt voor professionals.

China: 3x zoveel patenten als Europa

Misschien we de grootste verrassing: In China werden in 2017 ( het laatste jaar waarvan cijfers publiek zijn) 2,5 keer zoveel octrooien aangevraagd als in de VS en liefst 3 keer zoveel als in Europa. Enkel op 3D print gebied voor alle duidelijkheid. “Bij de Chinese partijen gebeurt met name veel bij universiteiten. Blijkbaar gebeurt er in China veel”, zegt Twan.

Meer informatie over Flam3D vind je hier

FOTO boven: de deelnemers aan het evenement kregen een rondleiding bij Luxexcel, het succesvolle Nederlandse bedrijf dat lenzen 3D print. Luxexcel heeft de productielocatie op de Open Manufacturing Campus in Turnhout.

Het ledental van Flam3D groeit gestaag verder. Het AM-ecosysteem wordt steeds breder.

Back to top button