Materials

Stratasys Antero hoogwaardig PEKK-gebaseerd filament

Stratasys brengt nieuwe filamenten op de markt. Voor de Fortus F900 printers is er het nieuwe Antero 840CN03, een PEKK gebaseerd materiaal met hoge chemische resistentie. Voor de F370 serie zijn twee nieuwe materialen ontwikkeld met een hoge taaiheid, lage wrijving en resistentie tegen koolwaterstof gebaseerde chemicaliën. Toepassingen zijn onder andere gereedschappen in de mechanische productie


Stratasys kondigde het nieuwe PEKK gebaseerd filament onlangs al aan tijdens het 3D print event van Seido-Systems samen met de Amerikaanse fabrikant in het PVS-stadion. Antero 840CN03 komt voort uit de samenwerking met Arkema. Het materiaal is zodanig ontwikkeld dat het goed printbaar is en consistente ESD eigenschappen (statische elektriciteit) biedt. Het is geschikt voor het 3D printen van gereedschappen en functionele onderdelen die bestand moeten zijn tegen hoge temperaturen en chemisch resistent.

Ook nieuwe materialen voor 3D printen van tooling op de F370

Een mogelijke toepassing van Antero is de behuizing voor elektronica (Foto’s Stratasys)

Lockheed Martin

Toepassingen ziet Stratasys onder andere in de luchvaart- en automobielindustrie, bijvoorbeeld frames, panelen en componenten waar gewichtsreductie belangrijk voor is. “Een van de uitdagingen op materiaaalgebied in de luchtvaart is de juiste ESD eigenschappen”, zegt Brian Kaplun, senior manager Advanced Manufacturing bij Lockheed Martin Space. “Stratasys Antero ESD eigenschappen passen in onze behoefte aan een sterk maar licht AM materiaal met een geringe uitgassing en goede eigenschappen ten aanzien van elektrostatische ontlading.” Denk voor toepassingen aan elektronicabehuizingen.

Sterk nylon voor F370

Het tweede nieuwe materiaal, Diran 410MF07, is waarschijnlijk voor een veel grotere groep bedrijven interessant. Het nylon gebaseerd materiaal is aangepast voor de F370 serie van Stratasys en onderscheidt zich door de hoge taaiheid en de lage wrijving dankzij het gladdere oppervlak. Deze eigenschappen komen in combinatie met resistentie tegen chemische producten op basis van koolwaterstof. Dankzij de taaiheid is Diran tegen de ruwe behandeling van gereedschappen in de productieomgeving. Het 3D printen van tooling is dan ook een van de toepassingen die Stratasys voor dit materiaal ziet, mede omdat het bestand is tegen de invloed van koelsmeermiddelen in de metaalbewerking.

Fortus ABS nu ook op F370 3D printers

Het laatste materiaal, ABS-ESD7, is eigenlijk al een oude bekende. Tot nog toe was dit filament alleen beschikbaar voor de Fortus printers. Voortaan kan men ook op de Stratasys F370 printers tooling printen met een lage statische elektriciteit. Adam Pawloski, Vice President Manufacturing Solutions bij Stratasys, ziet hier een groeiend aantal toepassingen. “We zien de acceptatie van 3D printen in de productieomgeving toenemen. Maar engineers en ontwerpers worstelen met thermoplasten die niet voldoen aan de hoge eisen van een applicatie voor de productieomgeving. Ons materiaal haalt deze drempel weg. Gebruikers kunnen sneller tooling ontwerpen en produceren en de kosten die vaak met de klassieke aanpak gemoeid zijn, minimaliseren.”

Stratasys toont toepassingen van de nieuwe materialen op Formnext

Back to top button