Materialssoftware

GrabCAD zoekt testers voor nieuwe shopfloor module

GrabCAD zoekt bètatesters voor de nieuwe shop module die aan de software is toegevoegd. Met deze uitbreiding kunnen bedrijven alles rondom hun 3D printshop slimmer organiseren. Daarmee verbetert de productiviteit sterk, aldus Frank Lindemann, customer succes engineer.

Lindeman liet enkele mogelijkheden van de uitbreiding van deze software die tijdens het event dat Stratasys en Seido Systems onlangs in het PSV-stadion organiseerden. Frank Lindeman, Nederlander van geboorte, komt van GrabCAD en werkt tegenwoordig in het softwareteam van Stratasys, dat enkele jaren geleden het bedrijf heeft overgenomen.

Stratasys ontwikkelt een alternatief voor PEEK

15% van de tijd wordt geen waarde toegevoegd

Volgens Frank Lindeman zijn 3D printbedrijven op een dag veel tijd kwijt aan zaken die niet direct waarde toevoegen. Hij schat dat op 15%. Die tijd besteden medewerkers aan het zoeken naar de juiste file, het doorsturen van files, zoeken naar beschikbare materialen en zo voort. “Met de nieuwe toevoeging aan GrabCAD, Shop, ontstaat er één omgeving waarin men alle informatie overzichtelijk deelt. Alles staat in deze omgeving en kan hier worden uitgewisseld.” De nieuwe module is recent voor bètatesters beschikbaar gekomen. En die zijn nog steeds welkom, aldus Lindeman tijdens het event in Eindhoven dat ook dit jaar opnieuw goed bezocht was.

Pantone kleuren 3D printen

Hij demonstreerde verder de printjobvoorbereiding in GrabCAD, gebruik makend van het Pantone kleurenschema dat Stratasys onlangs aan de polyjet printers heeft toegevoegd. “Pantone draait om designtaal. Tot nog toe was het moeilijk om de juiste kleur te tunen. Nu hoeft de designer nog maar het Pantone nummer in te geven.” Momenteel kan Stratasys 1970 Pantone kleuren 3Dprinten. Dat is zo’n 84% van de Pantone Coated en nagenoeg 100% van de skin tones. “Sommige kleuren kunnen we niet printen. De software geeft een indicatie hoe dicht je bij een kleur kunt komen.” Het is echter vooral het gebruiksgemak van vlakken aanklikken en het bijbehorende nummer ingeven wat voor de engineers de meeste tijdwinst oplevert.

Met GrabCad wordt het gemakkelijker om Pantone kleuren toe te kennen aan bepaalde vlakken en deze kleuren exact te printen.

Alternatief materiaal voor PEEK

Een ander nieuwtje dat Stratasys in Eindhoven aankondigde, is dat het werkt aan alternatieve materialen voor PEEK. Stratasys hanteert een andere strategie als het om materialen gaat dan veel andere fabrikanten van 3D printers. De markt vraagt momenteel naar PEEK en PAEK, maar deze hoogwaardige materialen zijn moeilijk te printen. Stratasys heeft niet de printtechnologie aangepast maar zoekt de oplossing in aangepaste materialen. Deze beschikken over de chemische resistente eigenschappen van PEEK maar zijnzodanig gemodificeerd dat ze goed printbaar zijn. Over wanneer deze materialen op de markt komen, werd verder niks gezegd.

Stratasys neemt in november deel aan Formnext.


Back to top button