MaterialsTechnology

Arburg 3D print Ultem 9085 én geleidend materiaal

Arburg toont op Formnext een aantal nieuwe ontwikkelingen waarmee het de positie in enkele specifieke markten kan versterken. Allereerst demonstreert Arburg het 3D printen van vliegtuigonderdelen met Ultem 9085. Daarnaast lukt het Arburg voor het eerst om zacht TPU-materiaal met koolsteeldeeltjes erin te printen. Verder is er veel aandacht voor medische toepassingen.


Arburg is een van de exposanten op Formnext die dit jaar met een grotere stand deelnemen. De stand is zo’n 30% groter dan vorig jaar. Terecht, vindt Lukas Pawelczyk, hoofd van de sales Freeformer. “Met name voor medische toepassingen tonen we producten die met geen andere techniek maakbaar zijn, dan met de Arburg Kunststof Freiformens (AKF) techniek.

Arburg zet opnieuw stappen met de Freeformer, onder andere voor het 3D printen van belasten onderdelen voor de vliegtuigindustrie.

Luchtvaartindustrie

Afgezien van de innovaties voor medische toepassingen, is met name de aankondiging van Ultem 9085 interessant. Arburg 3D print in Frankfurt op de grotere Freeformer 300-3x Ultem 9085, het materiaal dat veel toegepast wordt in de luchtvaartindustrie voor complexe onderdelen. Bij 3D printen met dit materiaal, verwarmt Arburg de bouwkamer tot 180 graden C. Een tweede industriële toepassing, waar Arburg op Formnext een voorproefje toont, is het 3D printen met vezelversterkte kunststoffen. Het gaat hier overigens nog om een demonstratie hoe met de Freeformer met vezel versterkte onderdelen geprint kunnen worden. Daarvoor zet Arburg nog een extra as in de printer, die als type-aanduiding Freeformer 300-x4 krijgt.

Arburg print geleidende materialen

De tweede innovatie waar de R&D-afdeling aan werkt is het 3D printen van geleidende materialen. De AKF-experts in het Arburg Prototyping Center zijn er voor het eerst in geslaagd on een zacht TPU (Desmopan) waarin een deel koolstofvezels zit, te printen op een Freeformer 200-3X. Het resultaat van het hoge percentage koolstofdeeltjes is dat het materiaal elektrisch geleidend is. Dat opent heel nieuwe toepassingen in productontwerp.

3D printen in de cleanroom

Arburg ziet veel toepassingen voor de Freeformer in de medische industrie. Het voordeel van het printproces is dat origineel kunststoffengranulaat gebruikt kunnen worden, die vaak als typegoedkeuring hebben van bijvoorbeeld de FDA. De 3D printtechniek is dan direct inzetbaar voor bijvoorbeeld implantaten en orthesen. Met een kleine aanpassing kan de Freeformer in de cleanroom printen. Daarnaast kan de 3D printen in een geautomatiseerde productieomgeving worden ingepast, inclusief een robot zoals Arburg eerder al op de Hannover Messe dit jaar demonstreerde.

FOTO: een aantal medische toepassingen 3D geprint met originele kunststoffen.

Formnext vindt dit jaar van 19-22 november plaats in Frankfurt


Back to top button