3D printserviceMaterials

Kennametal start 3D print business unit en kiest voor binder jetting AM

Het Amerikaanse Kennametal, vooral bekend van de snijgereedschappen voor de verspaning, start een Additive Manufacturing business unit. Onlangs maakte het bekend de launching customer te zijn voor ExOne nieuwe metaalprinter, de X1 25Pro. Kennemetal ziet binder jetting AM als dé technologie voor de hoogwaardige slijtvaste legeringen die het produceert in poedervorm.


In de Benelux is Kennametal met name bekend in de verspanende industrie. Het concern levert via materiaalkennis en oplossingen om slijtageweerstand van producten te verhogen, veel meer diensten en producten aan de industrie. “Kennametal Additive Manufacturing combineert onze expertise van slijtvaste materialen zoals Wolfraam en Stellite met de voordelen van 3D printen, ontwerpvrijheid, kortere ontwikkelcycli en kortere doorlooptijden”, zegt Ron Port, Vice President. De nieuwe business unit Kennametal Additive Manufacturing wordt onderdeel van de Infrastructure divisie. Stellite is een zelf ontwikkelde kobalt-chroom slijtvaste legering om de slijtvastheid van componenten te verbeteren.

Een onderdeel voor de energie-sector dat geprint is met Stellite 6-AM-K poeder van Kennametal.

Eerste klanten in de olie- en gasindustrie

Het concern is al enige tijd bezig ervaring op te doen. Zo heeft het onlangs nog een 3D geprint kottergereedschap gepresenteerd, dat de helft lichter is van de huidige variant. De nieuwe divisie baseert zich op deze ervaring aangevuld met de eigen materialen die het concern ontwikkelt en produceert. Daarmee kan de business unit klanten een complete oplossing uit eigen huis aanbieden. Kennametal AM heeft de eerste producten al aan derden geleverd in de olie- en gasindustrie. De focus ligt op AM oplossingen met een grote groeipotentie.

Laser fusion en binder jetting

Kennametal beschikt in de VS over eigen gasatomisatie installaties om de slijtvaste legeringen in poedervorm te produceren. Deze poeders worden nu aangepast aan de specifieke eisen die het 3D metaalprintproces aan de poeders stelt. In de fabriek in Latrobe (Pennsylvania) beschikt het concern niet alleen over laser fusion machines maar ook over binder jetting technologie. Kennametal is de launching customer voor de X1 25Pro van ExOne.

De nieuwe 3D metaalprinter van ExOne.

Metaal en keramiek met één machine printen

De ExOne X1 25Pro gebruikt de standaard MIM-poeders, zoals Kennametals deze al lange tijd zelf produceert, evenals andere metaalpoeders. Daarnaast kunnen met deze machine keramische onderdelen worden geprint. Bij de aankondiging van de deal zei Kennametal de binder jetting technologie als een sleuteltechnologie te zien voor de slijtvaste materialen die het produceert. De X1 25Pro heeft een bouwkamer van 400 bij 250 bij 250 mm en print maximaal 3600 cc per uur. ExOne past in de machine een gepatenteerde ultrasoon technologie on de poederflow te verbeteren. De onderdelen die van de machine komen, onderscheiden zich door een verbeterde dichtheid en oppervlaktekwaliteit.


Back to top button