Technology

Arburg combineert harde en zachte kunststoffen in één buildjob

Arburg demonstreert op Rapid + TCT 2021 in Chicago hoe je met de Freeformer enkelstuks robotgrijpers die uit harde en zachte materialen bestaan, on demand 3D print. Het gaat concreet op een grijper die met perslucht wordt bediend. Arburg gebruikt deze grijper in de eigen productie.

De Duitse 3D printer verwerkt kunststof spuitgietmaterialen. Dat gegeven opent volgens Lukas Pawelczyk, hoofd verkoop Freeformer bij Arburg, mogelijkheden in zowel de automobiel als medische industrie. De materialen zijn dus gekend en erkend in verschillende sectoren. De Freeformer combineert bovendien meerdere materialen in één product.

3D geprinte robotgrippper voor de eigen productie spuitgietmachinefabrikant

De Arburg Freeformer 200-3X en 300-3X.

Arburg print voor eigen productie
Het voorbeeld van de robotgrijper komt uit de eigen fabriek van de fabrikant van spuitgietmachines. Voor het geautomatiseerd uitnemen van de handgreep voor de tempereer unit gebruikt men een op het product aangepaste grijper, die is opgebouwd uit een behuizing van PC/ABS en een TPU (hardheid 70 Shore A). De Freeformer 300-3X print de behuizing van polycarbonaat en het geïntegreerde membraam met het TPU materiaal. Het membraan zet uit zodra er perslucht doorheen stroomt, terwijl de harde behuizing zorgt voor stabiliteit. De volledige assemblage wordt in één arbeidsgang gemaakt.

Van medische tot industriële toepassingen
Een ander voorbeeld van een 2-componenten product zijn de functionele en veerkrachtige flip-top sluitingen gemaakt van semi-kristallijn PP en zacht TPE. Een ander hoogtepunt zijn op maat gemaakte honkbalknuppels, die een bekende klant van Freeformer uit zijn eigen materiaal vervaardigt. Relevant voor de medische technologie zijn bijvoorbeeld resorbeerbare implantaten van door de FDA goedgekeurd origineel materiaal en patiëntspecifieke tabletten met variabele dichtheid en vulstofgehalte die hun actieve bestanddelen gedurende een specifieke periode op een gerichte manier aan het lichaam afgeven. Er zullen ook kunststoffen voor hoge temperaturen te zien zijn, zoals het steriliseerbare Ultem 1004 voor de medische technologie en het vlamvertragende Ultem 9085 voor de lucht- en ruimtevaart.

Rapid+TCT in Chicago vindt plaats van 13 tot en met 15 september. Digitale deelname behoort tot de mogelijkheden.

Back to top button