Top story

Kwart miljard dollar voor huizenprinter ICON

Scale-up uit Austin wil productie 3D beton printer opschalen

Onlangs kwam het Amerikaanse ICON in het nieuws met een het eerste 3D geprinte gebouw voor op Mars, ontwikkeld voor NASA. Nu haalt de ontwikkelaar van 3D beton printen meer dan $200 miljoen aan durfkapitaal op. Tot nog toe heeft de onderneming uit Texas enkele tientallen 3D geprinte woonhuizen en constructies afgeleverd.


Het is nog geen drie jaar geleden dat ICON naar buiten kwam met een ecosysteem om gebouwen en andere betonconstructies te 3D printen. Het heeft hiervoor eigen robottechnologie (Vulcan), software en materialen ontwikkeld. In 2018 wist de startup uit Austin $9 miljoen op te halen; midden vorig jaar werd in een serie A funding $35 miljoen in de onderneming geïnvesteerd. En nu leggen de investeerders $207 miljoen op tafel voor hun aandeel. Dit zijn vooral bedrijven uit de bouwwereld. In amper 3 jaar tijd is dus meer dan een kwart miljard dollar in ICON geïnvesteerd; alles bij elkaar $266 miljoen.

Investeerder ziet in 3D beton printen oplossing voor Amerikaanse woningnood

De oprichters van ICON bij de nieuwe Vulcan 3D betonprinter.

Opschalen

“Sinds onze onthulling in 2018 is het primaire werk van ICON geweest om de technologie door te ontwikkelen van prototype tot betrouwbare, klaar-voor-de-wereld producten en diensten,” zegt Jason Ballard, mede-oprichter en CEO van ICON. “Dit heeft tientallen fundamentele technische, wetenschappelijke en architectonische doorbraken gevergd.” De 3D betonprinter is eigenlijk een soort portaalmachine die ter plaatse wordt opgebouwd. Hij zegt dat ICON nu klaar is om de snelheid op te voeren en de productie op te schalen. Het verse durfkapitaal en de ondersteuning door partners uit de bouwwereld, helpt ICON de verdere ontwikkeling te versnellen.

Woningnood aanpakken

De trigger voor één van de investeerders, Norwest Venture Partners, is niet zozeer het project dat ICON voor de NASA gedaan heeft, maar het feit dat de onderneming een grote rol kan spelen in het oplossen van de woningnood in de VS. ICON wil hierbij samenwerken met de huidige bouwbedrijven, die met de in Austin ontwikkelde technologie hun manier van bouwen ingrijpend kunnen wijzigen en qua efficiency verbeteren.

Commercieel project

ICON brak begin 2021 door op de mainstream woningmarkt met de eerste 3D-geprinte woningen die in Amerika te koop werden aangeboden voor ontwikkelaar 3Strands. Deze projectontwikkelaar biedt momenteel woningen in een nieuwbouwwijk in Austin te koop aan. Alle woningen worden 3D geprint. Het gaat overigens om de begane grond. Een eventuele etage wordt traditioneel hierop gebouwd. Er lopen nog meer ICON-projecten voor sociale woningbouw, rampenbestrijding en reguliere huisvesting, naast de ontwikkeling van constructiesystemen voor het creëren van infrastructuur en habitats op de maan en uiteindelijk Mars in samenwerking met NASA

De Vulcan-3D printer is 1,5 keer groter en 2 keer sneller dan de eerste generatie betonprinters van ICON. De grootste constructie die men hiermee kan 3D printen, meet ruim 278 m2. Hieronder de video van het 3D printen van het Mars-complex voor NASA.

Back to top button