Technology

Kamp C daagt architecten uit te ontwerpen voor 3D betonprinten

Nu de testen met de 3D betonprinter in Kamp C goed zijn verlopen, maakt men zich op voor de volgende fase. Dat is het 3D printen van een demohuis. Tegelijkertijd worden architecten uitgedaagd om te gaan ontwerpen voor 3D printen. Tijdens het open huis voor bedrijven heeft Kamp C namelijk de 3Dprint Award voor architecten aangekondigd.


UPDATE: Dat veel mensen nieuwsgierig zijn naar wat je nu kunt met 3D beton printen, blijkt wel uit de grote belangstelling zondag tijdens de Open Bedrijvendag. Er kwamen liefst 2.000 bezoekers naar de 3D printer ()van 10 bij 10 meter) kijken. Het provinciaal centrum trok daarmee het dubbel aantal bezoekers van voorgaande Open Bedrijvendagen, toen andere thema’s centraal stonden.

Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie, in het Belgische Westerlo, heeft afgelopen week zijn deuren opengezet voor het bedrijfsleven. Bedrijven hebben kennis kunnen maken met de grootste 3D-betonprinter in Europa. Er werden verschillende demonstraties gegeven. Kamp C wil op deze manier de bouwwereld warm maken om 3D printen te integreren in bouwprojecten. Hiervoor heeft het geïnvesteerd in de betonprinter van de Deense pionier 3D Printhuset. De printer is 11,4 bij 10 bij 10 meter groot en kan een gebouw printen dat maximaal 8,3 meter hoog, 9,5 meter breed en 9,5 meter diep is. De machine is modulair opgebouwd en kan groter of kleiner gemaakt worden door verlengstukken van 2,5 meter toe te voegen of weg te halen.

Grootste betonprinter van Europa klaar om met demohuis te starten

Echte werk kan beginnen

De voorbije maanden experimenteerde een groep studenten van de Thomas More bouwopleiding met de 3D betonprinter. Als onderdeel van het Europese project C3PO hebben ze geëxperimenteerd met vormen, structuren en materiaalsamenstelling. “In januari werd de printer geïnstalleerd. Hierna zijn we onmiddellijk begonnen met testprints om gaandeweg het fysieke printproces te optimaliseren. De zoektocht naar het optimale mengsel werd ingezet en er werd met verschillende mortels getest, dit in nauwe samenwerking met de UGent die zowel naar sterkte als naar duurzaamheid de nodige onderzoeken voerde”, zegt  Emiel Ascione, projectverantwoordelijke bij Kamp C. Verschillende nozzles zijn getest om tot een goede extrusie te komen. Ook de ideale omloopsnelheid voor de juiste hechting zonder inzakkingen is bepaald.

Een van de teststukken die de studenten hebben geprint.

Delen van demohuis zijn al 3D geprint

Ondertussen zijn er enkele delen uit het toekomstig huis op ware grootte geprint. Daarbij gaat het om enkele wanden van twee meter hoog die zowel qua isolatiewaarde als sterkte voldoen. Ook moeilijkere onderdelen, zoals raamaansluitingen en funderingen zijn succesvol geprint. Er zijn zelfs al testen gedaan met het 3D betonprinten van een overhangende muur. Ook die zijn veelbelovend, aldus Emiel Ascione. Nu is alles klaar om te starten met het printen van het demohuis.

In Kamp C in Weterlo staat de grootste 3D betonprinter van Europa, gebouwd door 3D Printhuset

Award voor architecten

Kamp C wil architecten motiveren om meer te gaan ontwerpen voor 3D betonprinten. Daarom is de 3Dprint Award voor architecten aangekondigd. uitgedaagd om met deze innovatieve techniek aan de slag te gaan. Architecten en ontwerpers worden uitgedaagd om een creatief ontwerp te maken dat printbaar is. In het voorjaar van 2020 zullen de winnende ontwerpen bekendgemaakt worden op het 3Dprint Awards-evenement, dat georganiseerd wordt in samenwerking met Architectura. Later worden deze ontwerpen geprint en tentoongesteld op Kamp C. “We willen met deze wedstrijd de creativiteit van de architecten prikkelen en bouwteams activeren om 3D-betonprinten te integreren in hun bouwproces,” verduidelijk Kamp C-voorzitter Kathleen Helsen. “We willen ons daarbij niet beperken tot ruwbouw, maar hopen tot een integraal ontwerp te komen dat alle facetten van de bouw meeneemt.”

Zondag 6 oktober doet Kamp C mee aan de Open Bedrijvendag. Tussen 10 en 17.00 uur kan dan iedereen een kijkje gaan nemen naar de grootste 3D betonprinter in Europa.


Back to top button