Technology

Fraunhofer ILT toont volgende generatie AM-technologie

Het Fraunhofer ILT toont op Formnext de volgende generatie AM-technologie. Het onderzoeksinstituut uit Aken laat een aantal ontwikkelingen uit het futureAM project zien.

In het futureAM proces ontwikkelen de onderzoekers van Fraunhofer ILT en nog enkele andere Fraunhofer instituten technologie om het metaalprinten met een factor 10 te versnellen. Ook moeten de kosten omlaag en de beperkingen aan het bouwvolume verdwijnen.

Procesmonitoring bij DED technologie

Een ontwikkeling uit futureAM die te zien zal zijn, is procesmonitoring bij Directed Energy Deposition (DED), het oplassen met poeder. Een cruciale rol in dit proces is de toevoer van het metaalpoeder via de gasstroom in het smeltbad. Veel parameters hebben hier invloed op. Het Fraunhofer ILT heeft powder jet monitor (PJM) ontwikkeld om de poeder-gasstroom te monitoren en bij te sturen als dat nodig is. Het PJM systeem gebruikt een laser om de poeder-gas stroom in een vlak te bewaken en een camera die de poederdeeltjes en hun positie detecteert. Door deze twee gegevens te combineren ontstaat er een goed beeld van de verspreiding van de poederdeeltjes en de dichtheid ervan gedurende de opbouw van het werkstuk. Daarmee kan men vroegtijdig nozzle slijtage vaststellen en de poederstroom bijregelen. Ook kan men de invloed van de verschillende parameters nu onderzoeken. De oplossing is het eerste industrieel toepasbare meetsysteem voor deze technologie.

Het 3D printen met koper is weer verder verbeterd.

Efficiënt koper 3D printen

De onderzoekers hebben opnieuw vooruitgang geboekt met het 3D printen van puur koper. Dat gebeurt met een laser poederbed technologie waarbij een groene laser wordt ingezet in verband met de reflectie van het koper. Een van de toepassingen ziet men in componenten voor de elektrisch aangedreven auto. Een nieuwe ontwikkeling is de toevoeging van een blauwe laser. Het Fraunhofer ILT ondersteunt bedrijven bij feasability onderzoeken voor het 3D printen met koper.

Verschuiving naar complete procesoplossingen

Volgens het Fraunhofer ILT vindt additive manufacturing stilaan zijn weg naar de industrie en is het niet langer een technologie voor niche toepassingen in bijvoorbeeld de luchtvaartindustrie. De interesse komt vandaag de dag uit sectoren zoals de offshore industrie. Daarbij verschuift de focus van oplossingen voor specifieke toepassingen naar complete processen.

Het Fraunhofer ILT toont op Formnext (hal 11 stand D51) wat kan met het 3D printen met blauw laserlicht.

One Comment

Back to top button