3D printmarktApplications

Cybe portaalbetonprinter ingezet voor 3D betonprinten drijvende energiecentrales

RCAM plaatst 3D betonprinter op terminal in haven Los Angeles

Het Amerikaanse RCAM Technologies koopt een portaalrobotsysteem van Cybe Construction, de Cybe GR. Deze 3D betonprinter komt op de AltaSea campus in Los Angeles te staan en zal ingezet worden om onder andere de zuigankers voor de drijvende windturbines op zee die RCAM ontwikkelt te 3D printen.  


Met een omvang van 400.000 m2 is de AltaSea campus een van de grootste onderzoek- en ontwikkelingscampussen op het vlak van hernieuwbare energie. RCAM Technologies beschikt hier over een terminal waar het applicaties voor 3D betonprinten ontwikkelt voor drijvende hernieuwbare energiesystemen op zee, zoals windturbines en zonne- en golfsystemen.

Een artist impression zoals de betonprinter bij RCAM komt uit te zien (afbeeldingen: Joshua Bauer Berani Designs)

Toepassing versnellen door lagere kosten

Met de betonnen oplossingen wil het bedrijf de kosten van deze installaties verlagen en de toepassing ervan versnellen. Bovendien wil het met dit concept lokale productie mogelijk maken. Sinds de start in 2017 heeft het verschillende innovatieve oplossingen in beton ontwikkeld, zoals energieopslagpods, ankers en constructies waarop de drijvende centrales rusten.

Snelste portaal betonprinter

De Cybe GR is een portaalbetonprinter, ontwikkeld voor off-site printen, die met 500 mm per seconde beton kan printen. Hierdoor is een snelle non-stop nat-op-nat productie mogelijk. Het breik is 7 bij 10 bij 4 meter in de standaard uitvoering. Precies deze snelheid dragen bij aan het verlagen van de totale kosten. RCAM verwacht de productiekosten van betonnen torpedo ankers met 80% en de CO2 uitstoot met 90% te kunnen verlagen in vergelijking met een stalen variant. “Deze transformatieve technologie brengt enorme vooruitgang ten opzichte van onze huudige mogelijkheden en maakt de weg vrij voor een duurzxamere, kosteneffectieve toekomst”, zegt Jason Contrell, oprichter en CEO van RCAM Technologies.

De betonprinter van Cybe Construction in de productie- en testlocatie in Oss.

Het bedrijf wordt bij de aankoop ondersteund door de New York State Eenergy Research and Development Authority (NYSERDA) en het programma van CEC, Advanced Design for Floating Offshore Wind Mooring Lines and Anchors.  

Back to top button