Applications

CyBe Construction 3D betonprint de eerste woningen op Curaçao

Samenwerking met Janssen de Jong dochter BIB

Curaçao heeft de eerste twee 3D beton geprinte woningen. Deze primeur is het resultaat van samenwerking tussen CyBe Construction en Betonindustrie Brievengat op het Caraïbisch eiland, onderdeel van Janssen de Jong Groep. Gezamenlijk willen de twee bedrijven met 3D printen het tekort aan huizen, grondstoffen en vakmensen op Curaçao.


Niet alleen in Curaçao, maar wereldwijd is het huizentekort een steeds serieuzer probleem. Landen over de hele wereld worden geconfronteerd met een tekort aan woningen voor de groeiende bevolking. Betonindustrie Brievengat ziet 3D betonprinten als een oplossing.

Samenwerking met Betonindustrie Brievengat moet woning-, grondstoffen- en vakkrachten tekort oplossen

Betaalbaar wonen

Naast het woningtekort is er momenteel ook een tekort aan grondstoffen en arbeidskrachten op het Caraïbisch eiland. In het licht van deze problemen is een totaal andere aanpak van de manier waarop de bouw wordt georganiseerd en werkt, van cruciaal belang.  De holistische aanpak die nodig is om deze problemen op te lossen, past binnen de visie en aanpak van CyBe. “Het is steeds moeilijker betaalbaar te bouwen, dankzij 3D beton printen in combinatie met het Lyve by CyBe housing design kunnen we dit probleem oplossen”, zegt Berry Hendriks,  CEO en Founder van CyBe Construction.

Competitief met traditioneel bouwen

Samen met Janssen de Jong Curaçao & Bonaire is CyBe tot een sluitende business case gekomen. Hiermee is 3D betonprinten zowel qua tijd als prijs, in vergelijking tot traditionele lokale bouw, competitief. “Met de komst van de 3D betonprinter willen we leider zijn op het gebied van bouwinnovatie in de Cariben en betaalbaar en modern wonen mogelijk maken voor de bevolking,” aldus Kurt Verbist, Cluster Directeur Janssen de Jong Curaçao & Bonaire. Dit kan doordat CyBe verschillende designs aanbiedt en door de diversiteit in 3D betonprint systemen.

Lyve by CyBe design label

Onder het Lyve by CyBe label zijn diverse printbare gebouwdesigns ontwikkeld, die eenvoudig aangepast kunnen worden aan de lokale omstandigheden. Zo kan men snel starten met het 3D printen van huizen. CyBe heeft eind september drie operators van BiB op Curacoa tien dagen getraind in het werken met de 3D betonprinter. Daarbij zijn twee gebouwen geprint. Angelo Bonevacia, General  Manager BIB, is enthousiast over de eerste woningen: “Met deze innovatieve oplossing willen wij een nieuw segment bedienen in de markt.”

Wereldwijd actief

CyBe Construction, dat sinds 2013 3D betonprinten ontwikkelt, is wereldwijd actief met de verkoop van 3D betonprinters. In Nederland werkt het bedrijf zelf als hoofdaannemer. Naast het aanbieden van 3D betonprinters, biedt CyBe ook eigen software (Chysel en Artysan), materiaal (CyBe Mortar), Design & Engineering en een eigen leerplatform (CyBe Lybrary) aan. Hiermee is het mogelijk om oplossingen aan te bieden om de complexe processen bouwprocessen te vereenvoudigen en efficiënter samen te werken rond om 3Dcp, met als grote voordelen een snellere en duurzamere bouwproductie.

Back to top button