Technology

CyBe 3D print belastbaar beton

CyBe Construction presenteert volgende week op de vakbeurs Gevel in Rotterdam 3D betonprinttechnologie. Het geprint beton kan na 1 uur al belast worden. Dat schept volgens founder Berry Hendriks enorme kansen voor onder meer de bouw van grote infrastructurele betonelementen.

 

Tot 4 meter hoge constructie kan na een uur al worden belast

De crux van het CyBe-systeem zit in de integrale benadering. Deze bestaat uit de hardware, in eerste instantie een 3D printkop op een robotarm gemonteerd; software die het 3D model in laagjes snijdt (slicen) en het programma voor de robotaansturing genereert; en het speciale beton. Met deze combinatie slaagt CyBe erin om betonnen constructies te 3D printen. De speciale betonmix, die qua sterkte vergelijkbaar is met standaard beton, mag al na 1 uur worden belast.. Hierbij plaatst Berry wel de kanttekening dat de certificering van de geprinte betonnen producten nog niet gereed is.

 

 

3D printen vervangt bekisting

Desondanks ziet hij volop kansen in de weg- en waterbouw om doorlooptijden en kosten te reduceren. De betonnen constructie die CyBe 3D print kan namelijk de huidige bekisting vervangen. Het beton gaat dan integraal onderdeel uitmaken van de totale constructie. De geprinte bekisting wordt een integraal onderdeel van de betonnen pijler. Voor de aannemer scheelt dit tijd en kosten, omdat momenteel de houten bekisting na stort altijd verwijderd moet worden. Op dit moment print CyBe met een robot constructies tot 4 meter hoog. Er wordt nog aan een tweede concept gewerkt waarbij de robot aan een portaal wordt bevestigd.

 

Gevel 2016

CyBe is neemt volgende week deel aan de themazone Disruption op de vakbeurs Gevel 2016 in Ahoy Rotterdam. Daar toont het bedrijf met name enkele concrete toepassingen en laat het de software zien waarmee de gebruiker in enkele stappen van een 3D ontwerp – niet eens per se een STL-file – naar een geprint betonnen product gaat, bijvoorbeeld straatmeubilair. CyBe staat samen met de TU Eindhoven in de themazone Disruption.

Meer over deze innovatieve 3D betonprinttechniek lees je in het 3D Print digimagazine van deze maand.

 

CeBy

 

Back to top button