ApplicationsTechnology

RapidPro en Virtual (R)evolution: digitalisering van het engineering- en maakproces

De 6e editie van RapidPro verbreedt de blik op de digitalisering in de maakindustrie. Naast het thema van design naar manufacturing voor RapidPro, organiseert het Mikrocentrum gelijktijdig het event Virtual (R)evolution, waar alles draait om virtual en augmented reality. Kunnen virtuele modellen de 3D geprinte modellen aanvullen?

 

Els van de Ven (RapidPro): 3D-keten vergt anders denken

Waar het volgens RapidPro beursmanager Els van de Ven aan schort, is de andere manier van denken bij engineers. Het schort aan het besef dat de 3D-keten zaken op zijn kop gaat zetten. Net zoals er nog onvoldoende inzicht is in wat 3D printen voor het ontwerp en de productie betekent. Els van de Ven: “Met het samenbrengen van de 3D-keten proberen we onder andere dit broodnodige omdenken te faciliteren.” Dat moet gebeuren door de presentaties over belangrijke ontwikkelingen in designsoftware en andere digitale tools op RapidPro. Ook al schuift de technologie op in de richting van manufacturing, prototyping blijft een belangrijke toepassen voor 3D printen.

 

Canon Mreal
Een van de spelers in de VR en AR markt is Canon dat onlangs Mreal introduceerde.

 

VR en AR als prototyping tool

Het anders leren denken moet ook gestimuleerd worden door de beurs Virtual (R)evolution die gelijktijdig plaatsvindt. Tot nog toe was dit een event bij Fontys Hogescholen. Saskia Baeten neemt namens het Mikrocentrum de derde editie van Virtual (R)evolution voor haar rekening neemt. Welke voordelen Virtual- en Augmented Reality de industrie kan bieden, hangt volgens haar erg af van de productontwikkelingsfase waarin men zich bevindt. “VR en AR kunnen beide een krachtig simulatiegereedschap zijn. Het maken van een digitaal prototype bespaart kosten en verkort doorlooptijden. Maar ook voor trainen of onderhoud kan een, al dan niet gedeeltelijk, virtuele toevoeging kostenbesparend en kwaliteit verhogend zijn.”

 

Totale digitalisering

RapidPro en Virtual (R)evolution brengen de totale digitalisering van productdesign en -engineering tot en met de digitale productie in zowel kunststof als metaal samen op 1, 2 en 3 maart in het NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven. De beurzen worden vergezeld van een uitgebreid lezingen programma.

FOTO: RapidPro toont ook dit jaar weer veel 3D printtechnologie, zoals deze Mass Portal die stilaan zijn weg naar de maakindustrie heeft gevonden.

Back to top button