ApplicationsprintersTechnology

Atum 3D en Xilloc innoveren in 3D medical printing

Nederlandse 3D print innovaties zorgen voor vooruitgang in 3D medical printing. Atum 3D heeft een nieuwe printer voor onder meer biocompatibel materiaal ontwikkeld voor het 3D printen van boormallen voor dentale toepassingen. Xilloc heeft een prototype van een zaagmal ontwikkeld die de chirurg helpt sneller en nauwkeuriger te opereren.

 

Dentale boormal en zaagmal voor chirurgen

Beide innovaties hebben plaatsgevonden binnen het ADAM-project van OP Zuid (Advanced Dutch Additive Manufacturing). Mede initiatiefnemer is Brightlands Chemelot Campus, die investeerde in 3D-printers en de business development doet.

 

Nauwkeurige boormal 3D printen

Dankzij de ontwikkeling van een nieuwe 3D printer en een speciaal materiaal, kunnen dentale implantaten voortaan nauwkeuriger worden geplaatst. Atum 3D heeft hiervoor een speciale 3D printer ontwikkeld. Deze boormallen zorgen ervoor dat de tandarts in de juiste richting en tot de juiste diepte boort. Ook bij deze 3D printer gebruikt het Tilburgse bedrijf DLP-technologie (digital light processing) waarmee een hars wordt belicht die vervolgens uithardt. Het gebruikte materiaal is medische toepasbaar, het is biocompatible. Binnen ADAM heeft Atum 3D onder andere het printen met medisch gecertificeerde materialen ontwikkeld, met deze materialen kunnen hulpstukken geprint worden die gebruikt kunnen worden tijdens medische operaties. Door gebruik te maken van deze zogenaamde drill guides kunnen operaties beter gepland worden en nauwkeuriger worden uitgevoerd. Hierdoor neemt het risico voor de patiënt af, wordt de hersteltijd voor de patiënt significant verkort en kan de operatie goedkoper worden uitgevoerd. Deze prints zijn met succes gebruikt in operaties voor het plaatsen van dentale implantaten in patiënten. De verdere ontwikkeling van de technologie richt zich op dentale elementen, zoals kronen en bruggen.

Xilloc medical
Xilloc ontwikkelde het prototype van deze zaagmallen. Deze verkorten de chirurgische ingreep.

 

3D-printen voor de chirurg

Xilloc ontwikkelde een prototype van een zaagmal voor chirurgisch gebruik. Zo’n zaagmal helpt de chirurg om precies daar te zagen waar dit vooraf gepland is. Dat zorgt voor een kortere en nauwkeurigere operatie. Voor de productie van dit soort zaagmallen werd geïnvesteerd in een SLS-printer (selective laser sintering) van EOS (P 396. Het materiaal is polyamide. Het prototype wordt doorontwikkeld en er vindt nader onderzoek plaats naar andere materialen en toepassingen, zoals implantaten, waarbij nauw wordt samengewerkt met materialenleveranciers. Xilloc levert patiënt-specifieke implantaten voor het reconstrueren van delen van het menselijk skelet. Het bedrijf is in 2011 opgericht door Maikel Beerens en bouwt voort op de ontwikkeling van de eerste 3D-geprinte titanium schedelimplantaten door een team bij Maastricht Instruments en IDEE.

 

Brightlands Chemelot Campus

Beide ontwikkelingen hebben plaatsgevonden op Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. De campus ontwikkelt zich tot een creatieve broedplaats voor innovatie en nieuwe bedrijven. De ontwikkeling van Brightlands Chemelot Campus wordt (financieel) ondersteund door de Provincie Limburg. Twan Beurskens, gedeputeerde Economische Zaken en Kennisinfrastructuur voor de Provincie Limburg: “Dit project heeft verschillende partijen met succes bij elkaar gebracht. Het bewijst dat 3D-printen, aangeprezen als een veelbelovende technologie, die beloftes nu inlost en dat Limburg daadwerkelijk van de ontwikkeling ervan profiteert.“

Hier kun je een eerder interview lezen met Tristram Budel van Atum 3D
En hier vind je meer informatie over Xilloc
Brightlands Chemelot Campus en Xilloc nemen volgende week deel aan de eerste editie van 3D Medical Expo in Maastricht

 

Back to top button