Materials

Evonik gaat materialen ontwikkelen voor Hot Lithography printproces

Evonik slaat de handen ineen met de Oostenrijkse startup Cubicure. Gezamenlijk gaan ze nieuwe kunststofharsen ontwikkelen voor de variant van het SLA-proces van Cubicure, het Hot Lithography 3D print proces.


Cubicure, een spin-off van de TU Wien, heeft een variant op het stereolithografie proces ontwikkeld. Bij dit Hot Lithography, zoals de Oostenrijkers de printtechnologie noemen, wordt met een hogere temperatuur geprint. Hiervoor wordt een laser-geïnduceerde polymerisatie gebruikt. Een van de voordelen van deze technologie is dat een grotere marge biedt qua parameterinstellingen. Daardoor zijn nieuwe materiaalconcepten mogelijk, die op hun beurt ingezet worden voor het 3D printen van industriële onderdelen.

Een werkstuk 3D met de Cubicure technologie, gefotografeerd tijdens de Hannover Messe.

Stabiel en schaalbaar 3D printproces

Robert Gmeiner, CEO van Cubicure, zegt dat het bedrijf met Evonik een partner heeft gevonden waarmee Hot Lithography kan worden doorontwikkeld tot een stabiel en schaalbaar 3D print proces. “Evonik is de partner die ons daarbij begeleidt en ondersteunt.” Het R&D team van Evonik werkt al langere tijd met de Cubicure 3D printer om een nieuwe generatie licht uithardende harsen te ontwikkelen. Evonik grijpt hiervoor terug op eigen bouwstenen zoals Oligomeren, speciale monomeren en bestaande additieven.

Focus op ready-to-use materialen

De verantwoordelijkheid voor de samenwerking ligt bij Creavis, de innovatiedochter van Evonik. Bij de ontwikkeling van materialen voor additive manufacturing ligt voor het Duitse bedrijf de focus op de ontwikkeling en productie van ready-to-use high performance materialen.

Op Formnext in november toont Evonik een aantal innovaties op materiaalgebied voor 3D printen die al gerealiseerd zijn.

Back to top button