3D printmarktManufacturers

3D Systems verlaagt prijs ProX SLS 500 met 30 procent

Krijgt 3D Systems last van nieuwkomer in de 3D printmarkt HP? 3D Systems kondigt aan de prijzen van de ProX SLS 500 3D printer te verlagen. En wel met liefst 30%. Hiermee wil men marktaandeel winnen. Ook moet deze stap de acceptatie van 3D printen als productietechnologie een duw in de rug geven. De nieuwe, lagere prijzen gelden alleen in Noord Amerika en Europa.

 

Reden: snellere acceptatie in de markt

De ProX 500 SLS printer is voortaan verkrijgbaar voor een vanaf prijs van 250.000 euro. 3D Systems zegt dat de printer hiermee op een concurrerende total cost of operations uitkomt, vergeleken met andere systemen bedoeld om functionele componenten te 3D printen. Jim Ruder, senior vice president en general manager Plastics bij 3D Systems, zegt in een toelichting dat men met de prijsverlaging de technologie bereikbaar maakt voor een grotere groep bedrijven. “Dat stelt ons in staat om onze installed based sneller uit te breiden en meer concurrerend in deze markt te worden.”

ProX SLS 500

 

Brede range materialen

3D Systems printer ProX SLS 500 kan een breed scala aan Duraform materialen van het Amerikaanse concern verwerken. Deze materialen lopen uiteen van nylon voor functionele onderdelen tot hoog temperatuurbestendige vezelversterkte kunststoffen en glas gevulde kunststoffen. Deze laatste materialen onderscheiden zich door hun hoge stijfheid. In het persbericht over de prijsdaling benadrukt 3D Systems dat de recycleerbaarheid van het poeder hoog ligt. Tot 95% van het poeder (bij nylon) dat in een buildjob wordt gebruikt komt in de onderdelen terecht. Algemeen is de kritiek op SLS technologie dat een groot deel van het poeder niet gebruikt wordt voor de feitelijke producten. Omdat het materiaal wel aan warmte is blootgesteld, wordt een aanzienlijk deel van het restpoeder onbruikbaar (waarvoor in Nederland een oplossing beschikbaar is).

 

Of voelt 3D Systems de komst van HP?

De prijsverlaging van 30 procent is fors. Opvallend is dat deze komt op het moment dat HP begonnen is met de levering van de eerste 3D printers. De HP Multi Jet Fusion technologie is een directe concurrent voor de laser sinter techniek. HP zegt met name dat de materiaalkosten veel lager uitvallen omdat een aanzienlijk groter deel van het poeder hergebruikt kan worden. Dit kan doordat de HP printers met een reactieve agent werken en niet met de warmte van een laserbron.

 

 

Back to top button