postprocessing

Arbeidsintensief nabewerken AM-stukken groeiend probleem

De inzet van geschoolde medewerkers is een groeiend probleem als het aan komt op post-processing van 3D geprinte onderdelen met poederbed- en hasrtechnologie. Dit kan een belemmering zijn voor het opschalen naar productie. De lange duur van nabewerkingen en de consistentie van de onderdelen blijven de grootste punten van zorg op het vlak van post-processing. Dat blijkt uit het 2e jaarlijks onderzoek door PostProcess.


De Amerikaanse ontwikkelaar van geautomatiseerde systemen voor het nabewerken van AM-werkstukken heeft opnieuw onderzoek gedaan onder gebruikers van AM-technieken. Dat levert enkele opvallende uitkomsten op. Eén hiervan, die misschien nog wel meer aangeeft dat post-processing een groeiend knelpunt voor de industrie is, is dat 67% van de deelnemers die in de defensie-industrie actief is, zegt dat het nu al een uitdaging is om de einddoelen te halen. Bij AM-gebruikers in de luchtvaart- en automobielindustrie ligt dit percentage op bijna 50%. “Deze markten hebben de beste vooruitzichten voor groei van gebruik van additive manufacturing. Het mag dus duidelijk zijn dat de industrie deze problemen moet aanpakken met geschikte technologische oplossingen”, schrijft PostProcess in het eindrapport.

PostProcess onderzoek toont noodzaak aan om nabewerken 3D geprinte onderdelen te automatiseren

Een voorbeeld van post-processing van metalen onderdelen, geprint door Additive Industries, nabewerkt door AM Solutions.

Niet goed genoeg voor de toekomst

AM-industrie breed, zegt 46% van de deelnemers aan het onderzoek dat de huidige nabewerkingstechnieken voor vandaag volstaan, maar een uitdaging worden in de toekomst. 29% vindt de huidige technologie al problematisch, terwijl slechts een op de vier deelnemers zegt dat de post-processing technologie volstaat voor de toekomst. Met name voor gebruikers van poederbed printtechnieken is nabewerken een probleem, ongeacht of ze metaal of polymeren verwerken. Voor bedrijven die VAT Photopolymerisatie, Material Jetting of Material Extrusion toepassen, zijn de huidige technieken vandaag nog voldoende, in de toekomst, als ze opschalen naar productie, niet meer. Arbeidsintensieve nabewerking is niet duurzaam bij grotere volumes. Voor medische toepassingen heeft het verbeteren van de eindkwaliteit van werkstukken middels post-processing de hoogste prioriteit.

Bijna de helft van de deelnemers zegt dat de kosten voor post-processing tussen de 11 en 25% van de kosten van AM uitmaken.

2nd Annual Additive Post-Printing Survey Trends Report 2020
Het gedeelte van de operationele kosten dat aan nabewerken wordt besteed (bron: PostProcess)

Nabewerking heeft veel invloed op kostprijs AM-werkstukken

Liefst 85% van de deelnemers aan de 2nd Annual Additive Post-Printing Survey Trends Report 2020 moet vandaag de dag al twee of meer nabewerkingstechnieken inzetten. In de meeste gevallen is dat het verwijderen van support, finishen van het oppervlak en het verwijderen van hars. Driekwart van de deelnemers zet drie of meer technieken in. Dat, in combinatie met het arbeidsintensieve karakter, vertaalt zich direct in de invloed van post-processing op de uiteindelijke kosten van additive manufacturing. Bijna de helft van de deelnemers (46%) zegt dat de kosten van nabewerken tussen de 11 en 25% van de totale operationele kosten van AM uitmaken. Bij 18% is dat tussen de 26 en 50% en bij 5% meer dan 51%. Automotive geeft aan dat hier 51% van de kosten van het totale AM-proces toe te schrijven zijn aan nabewerking. Met dit percentage besteedt de automobielindustrie twee keer zo veel aan nabewerken dan welke andere markt dan ook. Maar: een of de vijf bedrijven zegt de kosten van post-processing niet te meten. PostProcess noemt dit een gemiste kans. Data zorgen voor inzicht in het belang van goede automatisering van de nabewerking van AM-werkstukken.

PostProcess is een leverancier van geautomatiseerde oplossingen voor het nabewerken van AM-werkstukken. Het Amerikaanse bedrijf is onder andere partner van AM Solutions, de AM-dochter van Rösler. Op 15 en 16 september organiseert het een online event, Unlock AM Live, met sprekers van Fortune 100 bedrijven. Sprekers van onder andere Google, Ford, Thermo Fischer, Siemens, Henkel, Jabil en Protolabs nemen hieraan deel. Meer informatie vind je hier.

Back to top button