MaterialsTechnology

EOS ontwikkelt ALM HT-23: carbonfiber versterkt polymeer

EOS introduceert een nieuwe kunststof voor de 3D printers: ALM HT-23. Dit is het eerste met koolstofvezels (23%) versterkt PEKK materiaal voor de EOS 3D printers. ALM HT-23, bestand tegen hogere temperaturen, is ontwikkeld in samenwerking met Boeing voor toepassingen in onder andere de lucht- en ruimtevaart. EOS ziet de nieuwe kunststof als een vervanger voor aluminium.

 

Combinatie met groot P 810 printplatform goed voor 3D printen vliegtuigonderdelen

Tegelijkertijd met het nieuwe kunststof, lanceert het Duitse bedrijf op Rapid + TCT in Texas de P 810 3D printer. Deze machine werd speciaal ontwikkeld voor het verwerken van het nieuwe materiaal. De 3D printer heeft een bouwvolume van 700 bij 380 bij 380 m en is voorzien van twee 70 Watt lasers. Dankzij deze afmetingen van de bouwkamer en de dubbele lasers, is de EOS P 810 geschikt voor het 3D printen van structuuronderdelen van vliegtuigen, maar ook toepassingen in andere industrieën.

 

Nagenoeg isotropische eigenschappen

Het sterke punt van ALM HT-23 is dat het PEKK materiaal voor nagenoeg isotropische eigenschappen in de werkstukken zorgt. X en Z richting zijn gelijkwaardig, in de Z-richting is er een geringe afname. De goede eigenschappen zijn te danken aan het feit dat de vezels ad random georiënteerd zijn. De onderdelen wegen weinig maar zijn sterk, zijn chemisch resistent en vlamvertragend en bestand tegen hoge temperaturen. De kosten per onderdeel worden verlaagd doordat bij de volgende printjob slechts 40% van het poeder ververst hoeft te worden.

 

Lagere kosten per geprint onderdeel

“Dankzij de nieuwe EOS P 810 3D printer en het ALM HT-23 materiaal, kunnen we tegemoet komen aan de wens van Boeing om gewicht te besparen, kosten efficiency te verhogen en de assemblagekosten van componenten te verkleinen”, zo vat Scott Killian, aerospace business development manager bij EOS North America, de voordelen van de nieuwe combinatie samen. De homogene eigenschappen gecombineerd met het grote bouwvolume, openen nieuwe mogelijkheden voor 3D printen van vliegtuigonderdelen. Killian noemt speciale als voorbeelden air ducts, kleine turbines en houders. Daarnaast ziet hij toepassingen in de automobielindustrie. Hier gaat het zowel om spare parts als onderdelen voor serieproductie. De onderdelen geprint met HT-23 voldoen aan de EN 45545 norm.

 

Amerikaanse dochter ontwikkelt het materiaal

De ontwikkeling van ALM HT-23 heeft plaatsgevonden bij Advanced Laser Materials (ALM) in Texas. Dit is een dochteronderneming van EOS Group, dat zowel standaard als speciale materialen voor laser sinter machines ontwikkelt. Hier vind je alle gegevens over het nieuwe materiaal.

Back to top button