TechnologyVR and AR

BlueTea VR-technologie helpt Boeing astronauten veilig de ruimte in

De Limburgse ontwikkelaar van modulaire 3D-trainingssimulaties BlueTea gaat Amerikaanse astronauten ondersteunen veilig de ruimte in te gaan. De astronauten van de CST-100 Starline-ruimteshuttle van Boeing gaan namelijk met een Virtual Reality oplossing van Nederlandse bodem zich voorbereiden op hun ruimtereis.

 

Nederlands bedrijf ontwikkelt VR trainingsapplicatie voor bemanning CST-100 Starliner

Boeing ontwikkelt de CST-100 Starliner in samenwerking met het Commercial Crew Program van NASA. De Starliner is bedoeld om passagiers te vervoeren van en naar bestemmingen in een lage baan om de aarde. Denk bijvoorbeeld aan het internationale ruimtestation ISS. De astronauten moeten vóór hun eerste ruimtereis een intensief trainingsprogramma doorlopen om voorbereid te zijn op elke mogelijk situatie in de meedogenloze ruimte.

 

Simulatietraining met VR en AR

BluTea ontwikkelt in opdracht van Boeing voor deze trainingen een Virtual Reality-oplossing. Deze is gebaseerd op Simulated Training-technologie en de eigen VirtualStudio-software van BlueTea. Het Limburgse bedrijf ondersteunt het praktijkleren met gesimuleerde trainingen en gamificatie. Boeing wil uiteindelijk astronauten overal ter wereld veilig en kosteneffectief laten oefenen in een volledig virtuele 3D-cockpit. Ruud Dullens, CEO van BlueTea: “BlueTea loopt voorop met de ontwikkeling van flexibele en zeer waarheidsgetrouwe simulatietrainingen. Deze baseren we op de allernieuwste immersive technologie, zoals Virtual Reality en Augmented Reality. Met onze technologie kunnen klanten altijd en overal, onder alle omstandigheden trainen.” Alle onderdelen van de virtuele cockpit van de Starliner moeten tot op de allerkleinste schakelaar digitaal verbonden zijn met de fysieke simulator van het ruimteschip in Houston. Zo kunnen alle mogelijke scenario’s zowel virtueel als in het echt worden getraind.

 

BlueTea
Met de VR-technologie van BlueTea wordt de cockpit van de Starliner volledig gesimuleerd.

 

Complete cockpit in 3D simuleren

Boeing gaat de door BlueTea ontwikkelde software integreren in zijn eigen systemen. Hierdoor kan men de trainingen coördineren tussen het Virtual Reality Lab van Boeing in Philadelphia en de trainingsfaciliteiten van de Starliner in Houston. In de eerste fase wordt een deel van de cockpit in 3D nagebootst en aan de hardwaresimulator gekoppeld. Daarvoor maakt BlueTea gebruik van de door henzelf ontwikkelde software VirtualStudio. Deze software onderscheidt zich in de wereld van 3D-trainingssimulatie doordat de intelligente 3D-modellen volledig gescheiden zijn van de trainingsscenario’s. Hierdoor kan de trainingsmanager eigenhandig eindeloos variëren met de combinatie van bedieningselementen, gereedschappen en gebeurtenissen.

 

Overal trainen

De tweede fase omvat het ontwikkelen van de volledige 3D-cockpit en de communicatie met de hardware simulator via VirtualStudio. Vanaf dat moment kunnen de astronauten in opleiding overal ter wereld en via elk medium (van computer of tablet tot VR-bril en allerlei andere apparaten) real-time en volledig interactief oefenen met scenario’s die zijn ontworpen door de trainingsmanager in het VR-lab.

 

Back to top button